Revija Reporter
Slovenija

Bombončki in drobtinice z Janševe mize: komu je vlada dala največ in koga je pustila na cedilu

Igor Kršinar
7 1.204

6. feb. 2022 20:00

Deli na:

Janez Janša in Zdravko Počivalšek

Ukom

Skoraj pred koncem zime je vlada sprejela ukrepe, s katerimi naj bi premostila stisko državljanov, v kateri so se znašli zaradi skokovitega porasta cen energentov.

Toda ukrepi bodo veljali le od 1. februarja do 30. aprila, ne pa tudi za nazaj, prav tako se vlada ni odpovedala davkom in dajatvam, kot so to storile nekatere druge države.



Namesto tega bo teden pred volitvami dodelila denarno pomoč socialno najbolj ogroženim ljudem in velikim družinam, med upravičenci pa so tudi najmanj štirje ministri Janševe vlade.

Evropska komisija je namreč že 13. oktobra lani pozvala članice EU, naj zaradi rastočih cen energentov poskrbijo za pomoč ranljivim gospodinjstvom in podjetjem. Med drugim je predlagala znižanje davčne stopnje, prav tako je članicam svetovala, naj po potrebi začasno ustavijo plačevanje položnic in sprejmejo zaščitne ukrepe, da se izognejo prekinitvam oskrbe z omrežji.

Čeprav so se cene energentov višale tudi v Sloveniji, pa se Janševi vladi ni zdelo potrebno, da bi ukrepala. Namesto tega so ministri tri mesece in pol gledali v zrak, omejili so zgolj cene kurilnega olja. Na Hrvaškem so npr. omejili cene goriva, na Poljskem so odpravili DDV za energente in hrano.

Pišemo, zakaj so bombonjere, s katerimi se hvali Janševa vlada, v resnici zgolj drobtinice in kdo je dobil predvolilne bombončke. Vlada z ukrepi ni pomagala najbolj oškodovani skupini prebivalcev, ki se ogreva s plinom, ampak pa bo povprek dodelila 150 evrov določenim skupinam.

Pišemo, katere je izpustila in zakaj bodo med prejemniki solidarnostnega prispevka tudi ministri.

Kako ukrepe komentira Matej Lahovnik, predsednik vladne svetovalne skupine za gospodarstvo.

Objavljamo tudi komentar profesorja dr. Petra Novaka, strokovnjaka za toplotne sisteme, kaj je pri ukrepih narobe, katere bi morala vlada še sprejeti in zakaj Sloveniji v tem trenutku kandidatura za članstvo v varnostnem svetu OZN bolj škoduje kot koristi.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24