GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sezona gripe je že tu, a najhujše prihaja čez 14 dni: po otrokih bo udarila starejšo populacijo

Deli na:
Sezona gripe je že tu, a najhujše prihaja čez 14 dni: po otrokih bo udarila starejšo populacijo

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Število okuženih z gripo je zlasti med otroci letos nekoliko višje kot lani, a vzrokov za paniko ni, so poudarili strokovnjaki iz UKC Ljubljana na današnji novinarski konferenci. Medtem ko je do sedaj krožila predvsem med otroci, zdaj verjetno sledi starejša populacija. V letošnji sezoni je v UKC umrlo šest bolnikov s potrjeno gripo.

Predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC) Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je danes pojasnila, da je gripa letos prišla kakšen teden prej kot običajno, vrhunec bo verjetno v dveh tednih. Na infekcijski kliniki imajo polno zasedene kapacitete, tudi urgenca je polna bolnikov, zaradi česar se morda malo podaljša čakanje na obravnavo. Polno zaseden je tudi oddelek za epidemije, ki so ga odprli na Vrazovem trgu. Če bo treba, bodo povečali število postelj na tem oddelku, je pojasnila.

Na pediatrični kliniki so v zadnjih tednih beležili povečan naval otrok z vročinskimi obolenji, okužbami dihal, nekatere otroke so morali zdraviti tudi v intenzivni negi, med njimi novorojenčke z respiratornim sincicijskim virusom. Povečan je tudi naval otrok z gripo, je povedal strokovni direktor klinike Marko Pokorn.

Na kliniki so odprli sprejemno-triažni oddelek in zmanjšali število otrok, ki so naročeni na nenujne obravnave, tako da bodo lahko v teh dneh zagotovili bolnišnično oskrbo vsem otrokom, ki jo potrebujejo, je dodal.

Najpogostejši zapleti, ki se pojavijo ob gripi, so po njegovih besedah zelo visoka vročina, lahko tudi vročinski krči, ob katerih je treba otroka za 24 ur hospitalizirati. Poleg tega lahko gripa povzroči okužbo pljuč ali pa olajša vdor bakterij v telo, zaradi česar se pojavi sekundarna pljučnica. Redkejši so zapleti s srcem in osrednjim živčevjem.

Podobni zapleti ob gripi so pri odraslih, je povedala Lejko Zupančeva in dodala, da je glavni problem prav sekundarna pljučnica. Lahko pa se hudo poslabša astma in kronična obstruktivna bolezen pljuč, zaradi česar morajo bolniki prejeti podporno zdravljenje s kisikom. Velikokrat imajo bolniki tudi težave s srcem - infarkt ali motnje srčnega ritma.



In čeprav imajo praviloma zaradi gripe zaplete bolniki s kroničnimi težavami ali pa starejši, pa kroži tudi tip gripe A(H1N1), ki lahko povzroča zaplete tudi pri mladih. In takšne primere so v UKC že imeli, je dejala.

Vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjana Mrvič je poudarila, da k njim na zdravljenje prihajajo ljudje, ki niso bili cepljeni proti gripi. Dodala je, da je cepljenje še vedno na voljo in zanj še ni prepozno. Je pa opozorila, da se zaščita vzpostavi šele 14 dni po cepljenju. Vsi virusi gripe, ki krožijo, so v cepivu.

Zaradi povečanega števila okužb so v UKC omejili obiske na vseh oddelkih na eno zdravo osebo med 15. in 17 uro. Obiskovalce prosijo, da se držijo navodil osebja o uporabi osebne zaščitne opreme, predvsem zaščitnih mask, kjer je to potrebno, in higiene rok.

Mrvičeva je dejala, da je uporaba kirurških mask smiselna, če oboleli pride na kakšen pregled ali na urgenco. Tudi v zdravstvenih domovih, kjer so majhne čakalnice, je smiselna uporaba mask. A ta ščiti do dve uri, če jo ima posameznik nenehno na sebi. Takoj, ko jo sname, je za v smeti, saj izgubi funkcijo.

Mojca Tomažič iz zdravstvene nege pa je pozvala ljudi, naj pridejo na obisk le, če so zdravi, ob prihodu v bolnišnico naj si razkužijo roke, to naj storijo tudi ob odhodu iz sobe.