pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šentiljskega šerifa kazensko ovadili, seznam njegovih grehov je kar dolg

Deli na:
Šentiljskega šerifa kazensko ovadili, seznam njegovih grehov je kar dolg

Foto: Marko Pigac

Župan Šentilja Štefan Žvab: seznam njegovih grehov, s katerim se ukvarja tudi protikorupcijska komisija, je kar dolg.

Mnogim lokalnim veljakom, županom namreč, oblast hitro stopi v glavo. Požvižgajo se na zakone, cvetijo korupcija, klientielizem in nepotizem, za ugotovitve protikorupcijske komisije jim je malo mar. Veliko tega se znajde tudi v medijih, še več pa ostane med štirimi stenami, za kar poskrbijo dobro plačani piarovci.

Tudi za župana obmejnega Šentilja Štefana Žvaba bi lahko rekli, da se obnaša kot tamkajšnji šerif. Zakone in občinski statut si razlaga, kakor njemu ustreza. Če so bili občinski svetniki preveč vztrajni pri opozarjanju na njegove naklepne ali nenaklepne napake, jim je v nogometnem žargonu podelil rumene kartone. Tretji karton je za svetnika pomenil, da mora s seje občinskega sveta, sicer je Žvab sejo preprosto prekinil in zapustil prizorišče.

Tudi na zadnji izredni seji občinskega sveta, bila je 27. maja, se mu je utrgal film, ko so svetniki po burni razpravi o sumu ponarejanja uradnih dokumentov predlagali sprejem sklepa o tem, da bo občinski svet kazensko ovadi župana Štefana Žvaba. Jadrno je prekinil sejo, se dvignil še s petimi lojalnimi svetniki, preostalih enajst pa je sprejelo sklep o kazenski ovadbi. »Ugotovili smo, da je ponaredil oziroma priredil primopredajni zapisnik z nekdanjim županom Edvardom Čagranom. Z izbrisom odstavka, v katerem je govor o terjatvah občine, je Žvab ponarejal bilance proračuna. Zanimivo, mene in nekdanjega župana bremeni, da sva ponaredila dokument!« Seznam Žvabovih grehov, s katerim se ukvarja tudi protikorupcijska komisija, je kar dolg. Ker ni mogel zaposliti svoje znanke za direktorico občinske uprave, ni izpolnjevala formalnih pogojev, se je lotil reorganizacije in nove sistemizacije, da so ji bili pogoji pisani na kožo. In to brez soglasja občinskega sveta, ki je po statutu pristojen za take spremembe.

Na občinske stroške je Žvab, prej podjetnik, na osrednjem trgu postavil solarno luč, izdelek njegove firme, za katero je dejal, da bo zastonj, občinski proračun pa je vseeno stala nekaj tisoč evrov. Opremo za zunanje fitnese je kupoval preko kozmetičnega salona svoje znanke, ki zato ni registrirana, tiskarske storitve je dobilo podjetje s prirejanjem ponudb itd. Še najbolj zanimivi so računi za velike količine mesa, kupoval je seveda pri »svojem« mesarju, pa o enormnih količinah popitega vina, čeprav sam zase trdi, da je abstinent. Skupaj je iz naslova reprezentance in »donacij« za te namene porabil kakih 15 tisoč evrov.

Precej denarja je namenil tudi za »varovanje« svojega lika in dela. Pri tem ima pomembno vlogo njegov piarovec. Svojih 20 tisoč evrov honorarja si pač »pošteno« zasluži. Tako je kratko potegnila lokalna BKTV iz Slivnice, ki je na osnovi letne pogodbe obravnavala dogajanje v občini Šentilj. Župan Štefan Žvab je enostransko prekinil pogodbo, ker so kršili njegovo pravilo, po katerem »vas plačujem zato, da boste poročali tako, kot jaz zahtevam«! Njihov greh, poročali so o vsebini tiskovne konference občinskih svetnikov.