pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šentilj-Špilje: Ograja iz bodeče žice ustavila beg migrantov

Deli na:
Šentilj-Špilje: Ograja iz bodeče žice ustavila beg migrantov

Foto: Boris Cipot

V zadnjih treh tednih, kar smo priča drugemu valu beguncev in migrantov, je šlo skozi nastanitveni center v Šentilju in sprejemni center v sosednjem Špilju na avstrijski strani nekaj deset tisoč migrantov.

Pred tednom dni, ko je postajal pritisk na Šentilj in Špilje vse večji, vstopni lijak v Avstrijo pa vse ožji, so se varnostni organi obeh držav dogovorili, da begunce in migrante spustijo na »nikogaršnjo ozemlje« med obema centroma. V tem omejenem prostoru so prebežniki na vstop v Avstrijo čakali tudi dolgo v noč, včasih do zgodnjih jutranjih ur. In v varstvu teme so mnogi ugotovili, da  lahko v Avstrijo vstopijo na ilegalen način.

Preprosto, splezali so skozi z drevesi in grmičevjem zaraslo vzpetino proti avtocestnemu prehodu med državama, ki je del pirinske avtoceste.  Zaščitna ograja proti divjadi, ki so postavljene vzdolž avtoceste, je bila za agresivne migrante »majhna malica«. Preprosto so jo podrli in to v dolžini skoraj stotih metrov. V začetku o imeli srečo, ker ne naši in ne avstrijski varnostni organi niso bili pozorni na prostor ob avtocesti. In skozi ta »zasilni vstopni koridor« v Avstrijo je moralo pobegniti kar nekaj sto migrantov.

Ko so Avstrijci ugotovili, da so migranti porušili zaščitno ograjo proti divjadi, so jadrno namestili žično bodečo ograjo  v dolžini kakih 150 metrov. Sicer so zadnje dni v varstvu nočne teme še vedno mnogi skušali pobegniti na avtocesto, kjer so jih čakali organizirani prevozniki,  veliko pa so jih Avstrijci tudi ujeli. 

»Druge ograje zaenkrat še nismo postavili,« nam je danes povedal Christoph Grill, zadožen za stike z javnostmi pri deželni policijski upravi avstrijske Štajerske. »Res se na Dunaju v okviru posebne ekspertne skupine še vedno odvija dialog o tem, kje in kdaj postaviti zaščitno ograjo. Zaenkrat še tudi ni znano, kakšna naj bi bila ta ograja, ki zagotavljala večji nadzor nad prihajajočimi migranti,« je bil zgovoren Christoph Grill.