Revija Reporter
Slovenija

Šefu borcev Križmanu (in TV Slovenija) grozijo z ovadbo, ker ob prazniku OF poziva k uporu!

M. M.
21 4.535

26. apr. 2021 18:36 Osveženo: 18:41 / 26. 4. 2021

Deli na:

Marijan Križman, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije

Sašo Švigelj

Predsednik Zveze združenj borcev NOB Marjan Križman je ob 80. obletnici ustanovitve Osvobodilne fronte "pozval k uporu" zoper oblast, ki naj bi kršila človekove pravice preko "meja zdravega razuma". Kolumnist Nova24TV Franci Kindlhofer mu zato grozi s kazensko ovadbo.

Križman pravi, da je ponovno napočil čas za OF slovenskega naroda, ki bi združila vse ljudi, ki jim ni vseeno, kam nas vodijo vladajoči. Dejal je tudi, da "imamo v Sloveniji stranko, ki gradi svoj kapital na zanikanju NOB in povzdigovanju domobranstva". "Smo ena redkih držav, ki se hvalijo z izdajstvom," je še poudaril.

V odziv na Križmanove izjave je Kindlhofer, sicer tudi eden od otrok s Petrička, na Twitterju napovedal ovadbo zoper predsednika ZZB NOB, ki mu očita, da »izrecno poziva k nedemokratični menjavi oblasti in s tem ruši temelje našega demokratičnega reda.«

Napovedal je tudi ovadbo zoper ZZB NOB »zaradi pozivanja k uporu, ker se pri ZZB to razume, kot poziv k nasilju, saj je to bilo osnovno sredstvo partizanske revolucije«.

RTV Slovenija pa bo Kindlhofer ovadil zaradi »nudenja pomoči pri širjenju zgoraj navedenih pozivov ZZB NOB«. Moti ga predvsem naslov članka na teletekstu TV Slovenija »ZB NOB: Znova je čas za upor«.

»Posebno žrtve komunizma se počutijo pri takšnih pozivih tudi fizično ogrožene, saj so bile takšne aktivnosti pri partizanskih borcih vedno povezane s terorjem in smrtjo,« piše Kindlhofer.