franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šefom Loterije Slovenije denar kar leti v denarnico

Deli na:
Šefom Loterije Slovenije denar kar leti v denarnico

Foto: Reuters

Če ste predsednik ali član uprave Loterije Slovenije, ne potrebujete sreče. Denar vam kar sam leti v denarnico, edine številke, ki štejejo, so tiste na bančnem računu. Kdo bi to vedel bolje kot Tim Kocjan, dolgoletni predsednik uprave Loterije Slovenije (LS), zdaj član uprave. Iz zadnjega letnega poročila za leto 2011 je razvidno, da je bilo Timu Kocjanu tedaj na čelu LS izplačano 229.690 evrov bruto, od tega kot nagrada 34.906 evrov bruto in 11.566 evrov kot »druga dodatna plačila«. Lastniki LS so Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij – FIHO (40 odstotkov), KAD (25 odstotkov), SOD (15 odstotkov), Fundacija za financiranje športnih organizacij – FŠO (10 odstotkov) in zaposleni, nekdanji zaposleni in upokojenci (10 odstotkov).

Zanimalo nas je, zakaj nadzorni svet pod vodstvom Borisa Šuštaršiča (FIHO) kljub veljavnemu zakonu o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti RS, dopušča čezmerno nagrajevanje uprave LS z napihovanjem variabilnega dela prejemkov. Po besedah Šuštaršiča LS sicer ne sodi pod gospodarske družbe v večinski lasti države, vendar nadzorni svet v času njegovega predsedovanja vedno upošteva navodila in kriterije, ki jih država postavlja za družbe v njeni večinski lasti. Še več, v času Lahovnikovega zakona so bile plače in drugih prejemki obeh članov uprave (predsednica uprave je zdaj Romana Dernovšek, Kocjan pa je član uprave) v skladu z zakonom oziroma celo deset odstotkov nižje od tega. Ko je nadzorni svet nedavno imenoval upravo v novi sestavi (predsednica je postala Dernovškova), je njihove prejemke še znižal v povprečju za 20 odstotkov. Tim Kocjan je v letu 2010 kot predsednik uprave prejel 173.220 evrov, leta 2011 pa so mu, kot rečeno, zrasli na kar 229.690 evrov bruto.

Toda to še zdaleč ni vse. 62 zaposlenih v LS prejema bajne plače, v povprečju kar 3.277 evrov bruto na mesec v letu 2010. To jih postavlja na visoko 16. mesto med vsemi gospodarskimi družbami v državi, pri čemer so velika izjema. Najbolje plačani zaposleni so v družbah z visoko izobrazbeno strukturo in tudi s težkimi delovnimi razmerami (rudarji, mornarji), LS pa ne sodi ne v eno ne v drugo kategorijo. Imajo pač toliko več sreče. Če vzamemo v poštev zgolj družbe v državni lasti (tudi posredni), pa se zaposleni na LS uvrstijo kar na visoko šesto mesto. Članici uprave Irena Medvešek in Darja Vidic, ki jima je februarja 2009 potekel mandat, sta skupaj prejeli še 314.752 evrov bruto odpravnine! Kocjan je sicer v letu 2009 prejel skupaj 195.355 evrov bruto, torej zgolj v treh letih, od 2009 do 2011, skupaj 598 tisoč evrov bruto. S Šuštaršič je kot predsednik nadzornega sveta v letu 2010 prejel za 3.346 evrov bruto sejnin, te so mu leta 2011 prinesle 4.991 evrov bruto.



Ker so desetodstotni lastniki delnic družbe zaposleni in nekdanji zaposleni, nas je zanimalo, kako je prišel Kocjan do svojih 231 delnic, s čimer je največji posamični lastnik. Je morda v procesu lastninjenja zamenjal certifikat oziroma kolikšno število delnic je prejel kot nagrado za uspešno poslovanje LS? Šuštarič pojasnjuje, da so bile te delnice razdeljene v okviru lastninskega preoblikovanja LS in jih ni mogoče prodajati na trgu, je pa možen promet med zaposlenimi, nadzorni svet evidence prodaj nima.

Iz notarskega zapisa lanskoletne skupščine je razvidno, da so dividende iz naslova dobička prejeli tudi zaposleni, ki posedujejo delnice, pri čemer jih je seveda največ prejel Tim Kocjan; skoraj petnajst tisoč evrov. Zanimalo nas je, koliko je do zdaj Kocjan skupaj prejel iz naslova dividend v vseh letih, odkar ima delnice. Nismo izvedeli, saj nadzorni svet nima evidence prejetih dividend posameznega imetnika po letih ali skupnem seštevku. So pa ti podatki na skupščini razkriti, trdi Šuštaršič.