sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šefic: Slovenija lahko dnevno sprejme največ od 2000 do 2500 migrantov

Deli na:
Šefic: Slovenija lahko dnevno sprejme največ od 2000 do 2500 migrantov

Foto: Bobo

Slovenija lahko dnevno sprejme največ od 2000 do 2500 migrantov, nove pa bo sprejemala šele potem, ko jih bo določen del odšel naprej v Avstrijo, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic. Danes naj bi tako sprejeli še 1800 migrantov, ki bodo do Slovenije prišli z vlakom.

Današnje sprejemanje beguncev po besedah Šefica poteka brez težav. Prvih 600 migrantov je po njegovih besedah v državo prišlo ob 8.30 z avtobusi iz Hrvaške, 300 preko Gruškovja, 300 pa preko Petišovcev. Vsi so bili že registrirani in prepeljani v nastanitvene centre. Pred uro in pol je prvih 110 migrantov tudi že zapustilo državo, je dejal.

Na ministrstvu danes s Hrvaške iz smeri Čakovca pričakujejo še vlak z 1800 migranti, od katerih jih bo 300 v državo vstopilo na Gruškovja, 300 preko Petišovcev, 1200 pa jih bo prepeljanih v Središče ob Dravi. Po registraciji bodo prepeljani v namestitvene centre. Določeno število naj bi jih prišlo še na Obrežje, je dejal.

Za nedeljo zjutraj je bil po besedah Šefica najavljen še en vlak migrantov, vendar jih Slovenija ne bo sprejela. Že v petek so se namreč po njegovih besedah odločili, da bo država dnevno sprejela največ 2000 do 2500 migrantov, nove migrante pa bo sprejemala šele, ko jih bo določen del odšel v Avstrijo.

"Kolegom na hrvaški strani smo razložili, da želimo imeti nadzor nad sprejemanjem in da bomo sprejeli le toliko migrantov, ki jih lahko oskrbimo," je dejal. Izrazil je upanje, da bo Hrvaška to razumela: "Ne pričakujem, da bi šla Hrvaška v smeri, da bodo ljudi preprosto spuščali."

Slovenija lahko po besedah Šefica takšno frekvenco migrantov zdrži kar nekaj časa, težava pa bi nastopila, če bi jih Nemčija in Avstrija prenehali sprejemati. "Potem bi morali začeti razmišljati o bolj trajnih nastanitvah in strukturi, ki bi trajnejše skrbela za njih," je dejal.

Mednarodni potniški promet je po besedah Šefica še vedno prekinjen, "ker želimo imeti nadzor nad tem, kar se dogaja". Bo pa danes v državo spuščen turistični vlak iz Hrvaške.

Po njegovih besedah so trenutno vstopne točke v Slovenijo tri, in sicer na Gruškovju, Petišovcih in Središču ob Dravi (za vlakovni promet), lahko pa tudi na Obrežju, če se bodo tako dogovorili. Izstopni točki na meji z Avstrijo sta Gornja Radgona in Šentilj. Trenutno so begunci predvsem na Šentilju, po potrebi pa bodo premeščeni tudi v druge namestitvene centre, je povedal.

Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But je dejal, da so že aktivirali vse sprejemne in nastanitvene centre v državi, ki so preverili svoje zmogljivosti, aktivirana pa sta tudi Rdeči križ in Karitas, ki sta preverila zaloge hrane.