zda vesna_vuk_godina - foto Simen Svet24.si

Antropologinja Vesna V. Godina: Nekoč je bil ...

Maddie, Madeleine McCann Svet24.si

Novi dokazi v zvezi z izginotjem male Maddie ...

Terence Darrell Kelly Svet24.si

Avstralec priznal, da je ugrabil štiriletnico

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

aki Njena.si

Kje tiči vzrok za Akijevo prerano slovo?

Ahonen Ekipa24.si

ŠOK v smučarskih skokih! Skakalni šampion ...

Slovenija

Šef policistov Olaj je na tem, da odpusti oba predsednika policijskih sindikatov

Deli na:
Šef policistov Olaj je na tem, da odpusti oba predsednika policijskih sindikatov

Anton Olaj - Foto: Bobo

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš je v petek prejel opozorilo pred odpovedjo, generalni direktor policije Anton Olaj pa naj bi opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja prav tako že podpisal tudi za predsednika Policijskega sindikata Slovenije Roka Cvetka, danes poroča časnik Dnevnik.

Olaj Mlekušu očita izjave v intervjuju za časopis Svet24, saj naj bi z njimi policiji povzročil veliko moralno škodo in s tem kršil "pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja". Na opozorilo pred odpovedjo se ni mogoče pritožiti, velja pa eno leto. Če bo Olaj v enem letu ponovno ocenil, da Mlekuš krši pogodbene in druge obveznosti, ga bo odpustil.

Po neuradnih informacijah Dnevnika naj bi Olaj opozorilo pred odpovedjo podpisal tudi za Cvetka, ki je prav tako sodeloval v dvojnem intervjuju v sredini oktobra.

V petek so na Generalni policijski upravi časniku povedali, "da je bilo zaradi neresničnih in škodljivih trditev v javnosti predstavniku članske organizacije v policiji v skladu s predpisi o delovnih razmerjih izrečen delovnopravni ukrep". Spletni portal Nova24TV pa je po navedbah Dnevnika objavil faksimile opozorila pred odpovedjo Mlekušu.


Iz tega je razvidno, da Olaj Mlekušu med drugim očita obrekovanje zaradi izjave, da policijski šefi svoje napake "obešajo" podrejenim policistom, zmotile so ga tudi sindikalistove navedbe, da v policiji vladata apatičnost in nezadovoljstvo ter da je prisoten strah groženj z izgubo službe. Prav tako mu niso bili všeč sindikalistovi komentarji, da je zlorabil institut opozorila pred odpovedjo, ko je ljubljanske policijske vodje kaznoval zaradi posredovanja proti neonacistični skupini Rumeni jopiči.

Olaj v Mlekuševih izjavah vidi znake kaznivega dejanja obrekovanja, "ker so nedvomno sposobne škodovati časti ali dobremu imenu predstojnika policije, ki je odgovoren za stanje v delovnem kolektivu". Priznava mu ustavno zajamčeno svobodo izražanja, vendar pa so po njegovem mnenju javni uslužbenci hkrati zavezani tudi k lojalnosti, zadržanosti in diskretnosti, navaja Dnevnik.

Med obema sindikatoma ter vodstvom policije in notranjega ministrstva je napeto že dlje časa. Olaj je odredil nadzor nad delom ključnih sindikalistov, po neuradnih informacijah Dnevnika pa nadzor ni pokazal nepravilnosti. Kljub temu naj bi notranji minister Aleš Hojs prek Olaja poskušal doseči nov dogovor s sindikati, po katerem sindikalni voditelji svojega službenega časa ne bi več mogli nameniti zgolj sindikalnemu delu.

Po informacijah časnika so se predstavniki obeh sindikatov z Olajem na to temo sestali v petek. Olaj naj bi po informacijah virov blizu sindikatov na sestanku ostal brez argumentov, v ponedeljek pa je nato podpisal opozorili pred odpovedjo predsednikoma obeh policijskih sindikatov. Opozorili pred odpovedjo naj bi bili sicer pripravljeni že pred časom.