nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Se zaradi razvpitega sporazuma s Fidesom obetajo predčasne volitve?

Deli na:
Se zaradi razvpitega sporazuma s Fidesom obetajo predčasne volitve?

Foto: Bobo

Vlada bo danes obravnavala parafiran sporazum s Fidesom, ki je zamajal koalicijo.

Ker ga DeSUS in SD ne podpirata, ga lahko vlada sprejme le s preglasovanjem oz. glasovi ministrov SMC. Medtem ko partnerici v tem primeru svarita pred socialnimi nemiri in vladno krizo, pa premier Miro Cerar napoveduje, da od reforme zdravstva ne bodo odstopili.

Premier Miro Cerar je v sredo poudaril, da se bosta morali DeSUS in SD odločiti, ali bosta šli s SMC po poti modernizacije zdravstva ali pa želita v smer nazadovanja. Prvak DeSUS Karl Erjavec mu je glede na zavračanje sporazuma, ki ga je ministrica Milojka Kolar Celarc minuli teden parafirala z zdravniškim sindikatom Fides, že odvrnil, da bo SMC očitno šla naprej sama.

Na vladi podrobna pojasnila ministrice pričakujejo danes. Do danes pa bi morala vlada glede na zavezo v sporazumu reprezentativnim sindikatom javnega sektorja že predložiti predlog sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katerim bi odpravila omejitev 57. plačnega razreda. Na ministrstvu za javno upravo naj bi imeli predlog pripravljen.



A bo potrditev sporazuma verjetno še zaostrila pogajanja z drugimi sindikati javnega sektorja. To lahko ogrozi državni proračun, ki ga je DZ sprejel kljub vrzeli zaradi nedorečenih plač v javnem sektorju. Če dogovora s sindikati ne bo, bo vlada enostransko ukrepala.

Erjavec medtem pričakuje, da bo Cerar na sprejem morebitnega interventnega zakona v DZ vezal svojo zaupnico in tedaj bo po njegovem mnenju jasno, da gredo na predčasne volitve.

Vlada bo danes obravnavala tudi t.i. protitobačni zakon. Po usklajevanju s finančnim ministrstvom naj zakon ne bi predvideval tobačnega centa, ampak druge rešitve, vprašanje pa je, ali bo imel enotno podporo koalicije. V SD opozarjajo, da ne sledi nekaterim opozorilom stroke, zlasti pa izpostavljajo enotno embalažo tobačnih izdelkov.