bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

F296REFERENDUM04Z Necenzurirano

Če smo na referendumu odločali o RTV, pa dajmo ...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

xavi Ekipa24.si

Ogorčenje pri Barceloni še pred el clasicom! ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Še vedno brez plina

Deli na:

Potem ko je Ukrajina danes ponovno podpisala sporazum, ki naj bi zagotovil nemoteno dobavo ruskega plina prek ukrajinskega ozemlja za Evropo, je težko napovedati, kdaj se bo dobava vzpostavila. "Povsem nemogoče je napovedati, kdaj bi lahko Geoplin začel prejemati plin iz Rusije," je dejal direktor Geoplina Alojz Stana.

Potem ko je Ukrajina danes ponovno podpisala sporazum, ki naj bi zagotovil nemoteno dobavo ruskega plina prek ukrajinskega ozemlja za Evropo, je težko napovedati, kdaj se bo dobava vzpostavila. "Povsem nemogoče je napovedati, kdaj bi lahko Geoplin začel prejemati plin iz Rusije," je dejal direktor Geoplina Alojz Stana.

Ob tem je Stana zagotovil, da Geoplin sicer uspešno koordinira preostale vire dobav in zagotavlja kupcem nemoteno dobavo plina v nadzorovanem obsegu porabe. Klub temu poziva kupce k racionalni rabi zemeljskega plina.

Slovenija je bila o redukcijah dobave zemeljskega plina iz Rusije obveščena minuli torek. V sredo opolnoči pa se je znašla na seznamu držav, ki so v celoti ostale brez plina iz Rusije. V Geoplinu, ki slovenskim odjemalcem zagotavlja približno 95 odstotkov zemeljskega plina, so polno aktivirali ostale nabavne vire in uspeli zagotoviti nemoteno oskrbo s plinom.

Geoplinu je uspelo zagotoviti nove transportne poti ter praznjenje svojega skladišča v Avstriji. S tem ukrepom mu je, takoj po izpadu ruskega dobavitelja, uspelo zagotoviti dodatne količine zemeljskega plina za slovenski trg.

Medtem ko so v družbi prejšnji teden nekatere svoje velike odjemalce pozvali k zmanjšanju odjema oz. k uporabi nadomestnega goriva v kotlovnicah, kjer je to možno, pa je oskrba plina za gospodinjstva nemotena. K varčevanju so sicer v Geoplinu pozvali vse potrošnike, tudi gospodinjstva.

Kot je znano, je Rusija v nedeljo opozorila na neveljavnosti plinskega sporazuma, ker je Ukrajina v svojo pogodbo vnesla nekatere spremembe, nesprejemljive za Rusijo. Ukrajina je danes po pogovorih z delegacijo ruskega plinskega giganta Gazprom ponovno podpisala dogovor o pogojih nadzora tranzita plina prek ukrajinskega ozemlja, tokrat brez dodatnih klavzul.

Za Rusijo je bil tristranski sporazum, ki so ga čez vikend podpisale Rusija, EU in Ukrajina, nesprejemljiv, saj je Ukrajina v svoj del pogodbe z EU vnesla t.i. deklaracijo, ki je ni v ruski različici.

Plinski sporazum bo končno omogočil obnovo dobave ruskega plina državam EU. V skladu z dogovorom bodo pretok plina nadzorovali ruski in ukrajinski opazovalci ter opazovalci EU. Ukrajina, Rusija in EU so se dogovorili, da bo vsaka stran prispevala po 25 strokovnjakov, ki bodo izvajali nadzor na ozemlju Ukrajine in Rusije. Opazovalci bodo nadzirali pretok plina na petih točkah v obeh državah.