minister, novo-mesto Svet24.si

Poklukar še ni zadovoljen s stanjem varnosti v ...

cg_solska_prehrana_1 Svet24.si

Na črnem seznamu šolskih kuhinj so hrenovke, ...

brinovc201401 Necenzurirano

Kriminalisti preiskujejo sumljiva izplačila ...

IMG-4189 Reporter.si

Sta Aleksandar Vučić in Zoran Janković ...

sergej jakirovic dinamo pm Ekipa

Katastrofi sledi trenerski šok? Jakirović naj bi...

ana praznik Njena.si

Zakaj je Ana Praznik opustila zanesljivo službo?

slovenija u17 gw Ekipa

Mar to pomeni, da je Slovenija dokončno izgubila ...

Slovenija

Se poskuša Anže Logar tako izogniti srdu Janeza Janše?

Deli na:
Se poskuša Anže Logar tako izogniti srdu Janeza Janše?

Janez Janša in Anže Logar po prvem krogu predsedniških volitev. - Foto: Primož Lavre

Predsednik državnega sveta Marko Lotrič ustanavlja stranko, ki se bo zavzemala za interese gospodarstva. Podpira ga krog okoli Joca Pečečnika, ki stavi tudi na Anžeta Logarja in Mateja Tonina.

Seveda se poraja vprašanje, koliko je sploh prostora za stranko, ki bi zagovarjala interese gospodarstvenikov. Nekako to počne že NSI pod vodstvom Mateja Tonina, ki morda prav zaradi tega ne more dosegati boljšega volilnega rezultata.

Poleg tega smo v ne tako daleč v preteklosti že imeli gospodarsko stranko, ki pa je na vseh volitvah popolnoma pogorela. Leta 2014 je Liberalno gospodarsko stranko ustanovil takratni državni svetnik Alojz Kovšca in jo pozneje preimenoval v Gospodarsko aktivno stranko. Takrat je prejela 0,05 odstotka glasov, štiri leta pozneje pa 0,35 odstotka, čeprav je bil takrat Kovšca kot predsednik državnega sveta že bolj uveljavljeno ime.

Leta 2021 se je stranka združila s SMC Zdravka Počivalška, ki naj bi prav tako zastopala interese gospodarstva, v stranko Konkretno, vendar prav tako ni bila uspešna. Čeprav je nastopila na skupni listi z SLS, Novo ljudsko stranko, Zelenimi in Novo socialdemokracijo v koaliciji Povežimo Slovenijo, niso prišli v državni zbor. Druščina petih strank je skupaj prejela zgolj 3,41 odstotka glasov.

Lotrič pa je v slovenski javnosti celo manj znano ime, kot je bil Kovšca. Zato se pojavljajo špekulacije, da bi lahko Lotrič ustanovil stranko za nekoga drugega, denimo za Anžeta Logarja, katerega je podprl pred predsedniškimi volitvami, zdaj pa ostaja pred vrati SDS.

Sam stranko težko ustanovi, nekaj infrastrukture mu lahko zagotovijo regijski odbori Platforme sodelovanja, ki se oblikujejo, a če se mu bodo začeli pridruževati člani SDS, si bo nakopal še večjo jezo prvaka stranke Janeza Janše. Zato bi bila lahko stranka dokaj neznanega predsednika državnega sveta nekakšen obvod za stranko Anžeta Logarja. Najprej bi jo vodil Lotrič, nato pa nekaj mesecev pred volitvami prevzel Logar, ki naj bi medtem v državnem zboru ustanovil svojo samostojno poslansko skupino.

Tako Lotriča kot Logarja pa podpira isti krog gospodarstvenikov, zbran okoli Pečečnikovega SBC, ki je nezadovoljen z vlado Roberta Goloba, hkrati pa tudi ni navdušen nad izključevalno politiko Janeza Janše. Isti krog podpira tudi NSI, pred volitvami pa je podprl Roberta Goloba, nad katerim je zdaj razočaran.

Del gospodarstvenikov, denimo prvi človek NLB Blaž Brodnjak se navdušuje nad veliko koalicijo, ki pa je glede na aktualne razmere nekaj nemogočega.

»V Sloveniji primanjkuje sistemskega razmišljanja. Nimam političnih ambicij, a potrebujemo veliko koalicijo, saj bo le tako mogoče sistemsko razmišljanje pripeljati v življenje. Sprejeti bo treba ukrepe, ki so za mnoge nepriljubljeni, in treba bo preseči nekatere partikularne interese. Zato je nujen dogovor na ravni velike koalicije, a brez ideoloških skrajnosti. Da bo Slovenija sposobna ponovnega, Drnovškovega državnotvornega pristopa z nekom z leve ali desne, mi je vseeno, da bo le sposoben državniškega povezovanja prek ideoloških delitev, bomo ponovno vzcveteli. In bomo zvezda Evrope. O tem sem absolutno prepričan,« je dejal v intervjuju za zadnjo avgustovsko Sobotno prilogo Dela.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24