renata dacinger_milos ojdanic Odkrito.si

Ugledna nagrada za slovensko novinarko

Cenik Svet24.si

FOTO: Zakaj turisti na Hrvaško pridejo prvič, ...

lev 1 Petisvet.si

Andreja Novak: tedenski horoskop od 23. 7. do 28. ...

turisti Svet24.si

Hrvati iščejo odgovore: »Zakaj imamo letos tako...

Lorella flego Svet24.si

FOTO: Vroče znane Slovenke: seksi 40-letnice

lina Njena.si

Lina Kuduzović v kopalkah pozirala na obali ...

Slavko Bobovnik_Lezeca Njena.si

Slavko Bobovnik na dopustu doživel šok

Slovenija

Se jim je zmešalo? Smrt janšizmu na seji programskega sveta RTV Slovenije

Deli na:
Se jim je zmešalo? Smrt janšizmu na seji programskega sveta RTV Slovenije

Foto: Twitter

»Smrt janšizmu, svoboda narodu,« se je glasil eden od transparentov, ki so jih ob začetku seje programskega sveta RTV Slovenije nosili novinarji in uredniki (ob pomoči nekaterih »gostov«) nacionalne javne medijske hiše.

Zahtevali so »pravico do komentiranja« in spoštovanje »novinarske in uredniške neodvisnosti«. Najbrž od politike, najbrž pa tudi od gledalcev, poslušalcev in bralcev. Toda že s samim plakatom, kjer je zapis »smrt janšizmu«, so se oddaljili od neodvisnosti.

Po petkovi sodbi višjega delovnega in socialnega sodišča, ki je razveljavilo sklep programskega sveta o imenovanju Marka Fillija za generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija septembra 2014, so razmere na nacionalki precej zmedene. Nataša Pirc Musar, ki je Fillijevo imenovanje izpodbijala, trdi, da je zdaj ona generalna direktorica, vendar je predsednik programskega sveta Mitja Štular za nacionalni radio dejal, da bodo sodbo najprej podrobneje preučili. Svet obravnava tudi zagotavljanje spoštovanja zakona o RTV Slovenija, poklicnih meril in načel novinarske etike v programih RTV Slovenija in programskih standardov.

So pa uvod v sejo začinili zaposleni na nacionalni medijski hiši, ki so s transparenti »okupirali« sobo, češ naj programski svet urejanje programa prepusti urednikom, poročanje pa novinarjem. Ob tem so opozorili, da grizejo (»Pazi, grizemo. Watchdogs  novinarji, čuvaji.«).

Da spomnimo. Javno medijsko hišo smo s prisilo (in pod grožnjo z izvršbo) primorani plačevati davkoplačevalci oziroma lastniki električnega priključka. Gre za obvezno dajatev, ki je prisilna in plačilu katere se ni mogoče izogniti. Ne gre torej za prosto izbiro posameznika, ampak za zakonsko določbo. In ti novinarji in uredniki pred slovensko javnostjo nosijo plakat, v katerem pozivajo k »smrti janšizma«, se pravi politike opozicijskega prvaka. Možno je samo dvoje: ali se jim je zmešalo ali pa so tako pokvarjeni.

Loading...