sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Še ena sodna sramota: Franc Testen v bran Branku Masleši

Deli na:
Še ena sodna sramota: Franc Testen v bran Branku Masleši

Foto: Bobo

Nekdanji predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen se je tudi ob koncu mandata Branka Masleše jasno postavil njemu v bran.

Predhodnik Branka Masleše na najvišji sodni funkciji Franc Testen je v Dnevniku, potem ko ni bilo kandidatov za to mesto na prvi poziv sodnega sveta, tarnal, da je to, kar se je dogajalo sedanjemu predsedniku vrhovnega sodišča, to »brezsramno nekontrolirano polivanje z gnojnico in obkladanje z izmišljenimi zgodbami«, glavni razlog, da se nihče noče izpostavljati. Dejstva so diametralno nasprotna: Masleša, ki je bil leta 2010 Testenov favorit za funkcijo predsednika vrhovnega sodišča, je to funkcijo sam razvrednotil, pri čemer je med drugim grobo kršil več ustavno določenih človekovih pravic, to je navsezadnje ugotovilo samo ustavno sodišče.

Testenovo zagovarjanje Masleše ni naključno, tudi on je bil ob kandidaturi leta 2004 favorit Milana Kučana, saj tranzicijska levica nikakor ni hotela ponoviti napake, ko so na funkcijo predsednika vrhovnega sodišča leta 1998 dopustili priti vrhovnemu sodniku Mitji Deisingerju, zdaj ustavnemu sodniku.

Seveda je bilo sramotno že imenovanje Masleše, ki se je navduševal nad pobijanjem prebežnikov na jugoslovanski meji in imel sovražen odnos do slovenske osamosvojitve. Nikoli tudi ni verodostojno pojasnil, kakšno vlogo je imel v zvezi s streljanjem na meji, saj je šel na ogled umora prebežnika, ki ga je ubil vojak jugovojske, čeprav tam kot civilni preiskovalni sodnik v skladu z jugoslovansko ureditvijo vojaškega sodstva ni imel kaj iskati.