oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS želi sejo o Vajglu

Deli na:

SDS poziva predsednika odbora za zunanjo politiko Iva Vajgla, naj še danes skliče nujno sejo OZP o svojih izjavah glede izbrisanih v Beogradu, je dejal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. V nasprotnem primeru bodo v SDS in SNS v sredo podali zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora.

SDS poziva predsednika odbora za zunanjo politiko Iva Vajgla, naj še danes skliče nujno sejo OZP o svojih izjavah glede izbrisanih v Beogradu, je dejal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. V nasprotnem primeru bodo v SDS in SNS v sredo podali zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora.

Tanko je pojasnil, da Vajgl kljub večkratnim pozivom ni želel sklicati seje, s čimer je po njihovem tudi kršil poslovnik.

Ob tem je spomnil, da so tri poslanske skupine - SLS, SNS in SDS - zahtevo za sklic nujne seje odbora vložile že 12. decembra lani. Področju t.i. izbrisanih je koalicija po njegovih besedah namenila veliko pozornosti, zato je "zanimivo, da ni našla razlogov za sklic te seje".

V času po osamosvojitvi je kar 90 odstotkov državljanov Slovenije, ki so bili druge narodnosti, sledilo pozivu takratne vlade in uredilo svoj status, le 10 odstotkov pa se temu pozivu ni odzvalo, je poudaril Tanko. Kot je prepričan, koalicija sistematično izvaja korake, s katerimi bi pridobili prav tisti, "ki so ustanovitvi Slovenije nasprotovali, njeno ustanovitev omalovaževali ali pa se v tem času borili na teritorijih drugih delov bivše Jugoslavije".

Tanko je omenil tudi pismo upokojenih časnikov JLA: "V približno istem času pa je prišlo tudi do objave novih podatkov o številu t.i. izbrisanih." Nekoliko kasneje je bila, kot je dejal, vložena tudi novela zakona o pravicah iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja bivših vojaških zavarovancev, 24. februarja pa so t.i. izbrisani izjavili, da bi morala država sprejeti poseben zakon in priznati t.i. izbrisanim pavšalne odškodnine.

Nabor vseh teh dogodkov po njegovem prepričanju kaže, da gre za sistematičen pristop. V ta proces se je aktivno vključila "tako izvršna politika z ugotavljanjem števila t.i. izbrisanih in z izdajanjem odločb, kot tudi državni zbor, kjer se poskuša vdovam bivših oficirjev JLA zagotoviti drugačne pokojnine", je pojasnil in dodal, da se je aktiviral tudi del civilne družbe - bivši oficirji in t.i. izbrisani.

Kot je še pojasnil Tanko, je njihova morebitna zahteva za sklic izredne seje DZ oblikovana podobno kot zahteva za sklic nujne seje OZP - poudarek je na Vajglovi izjavi v Beogradu. Sklepi seje pa bodo predstavljeni ob vložitvi zahteve.

Namen morebitne seje OZP je po Tankovo ta, da se ugotovi, ali so bile Vajglove izjave izrečene pooblaščeno oz. z mandatom odbora, sledila pa bo razprava o nadaljnjih korakih, ki jih je ta izjava povzročila v Sloveniji in drugod, je napovedal. Kot je prepričan, noben predstavnik države ne more govoriti v imenu države, če za to nima ustreznega mandata ali pooblastila delovnega telesa, ki ga zastopa. Vajgl, ki so ga v SDS 16. decembra že pozvali k odstopu, je po Tankovem mnenju svoj položaj zlorabil.

Kot je decembra poročala srbska tiskovna agencija Tanjug, je predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Ivo Vajgl na sestanku s predsednikom odbora srbske skupščine za zunanjo politiko Dragoljubom Mičunovićem v Beogradu 10. decembra lani izjavil, da se bo začela uveljavljati odločba ustavnega sodišča v zvezi z vprašanjem statusa manjšin in t.i. izbrisanih. Izjava je v Sloveniji povzročila številne odzive, predvsem s strani poslancev SDS in SNS.

Vajgl je v izjavi za STA zagotovil, da izredne seje na pobudo SDS ne bo sklical, njihovih pobud pa ne namerava več komentirati.