Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS zbira podpise proti »zaprtju arhivov«

Deli na:
SDS zbira podpise proti »zaprtju arhivov«

Foto: Primož Lavre

SDS je prek Twitterja danes pozvala k oddaji podpisov "proti zaprtju arhivov". Glede na to, da je prvak SDS Janez Janša že napovedal referendum o arhivski noveli, kaže, da zbirajo potrebnih 2500 podpisov za začetek postopka za razpis referenduma. V DZ jih morajo oddati najpozneje v torek. Prav v torek pa bo DS glasoval tudi o vetu na zakon.

SDS je vse, ki želijo oddati podpis proti zaprtju arhivov, pozvala, naj to storijo najpozneje do ponedeljka. Podpis lahko oddajo pri predsednikih odborov SDS ali na sedežu SDS.

Zaradi novele zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih, ki jo je DZ sprejel v torek, se je prek družbenega omrežja Twitter v minulih dneh vnela ostra polemika med strankama SDS in NSi. V SDS vztrajajo, da novela tehnično zapira arhive, medtem ko v NSi ocenjujejo, da novela arhive bolj odpira kot dosedanji zakon.

NSi je novelo zato tudi podprla, kar pa je predsednik SDS Janša označil za sramoto.

V NSi so medtem danes za STA ocenili, da SDS z zbiranjem podpisov za referendum predstavlja zgolj "taktični manever za mobilizacijo volivcev pred evropskimi volitvami". Med drugim poudarjajo, da je na odboru DZ za kulturo poslanec SDS Vinko Gorenak tudi sodeloval pri oblikovanju "spornega" 65. člena novele zakona o arhivih, spomnili pa so tudi, da poslanci SDS zakonu na odboru niso nasprotovali.



Ker po novi ustavni ureditvi referenduma ne morejo več zahtevati poslanci, bo SDS morala za zahtevo referenduma zbrati 40.000 podpisov državljanov. Po novi ureditvi so tudi za veljavnost referenduma ostrejši pogoji. Zakon bo na referendumu zavrnjen, če bo proti njemu glasovala večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev.

Potrebne podpise za začetek postopka za referendum morajo predlagatelji predložiti v DZ najpozneje v sedmih dneh po sprejetju zakona. Predsednik DZ mora nato v sedmih dneh določiti 30-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov.

Pobudniki začetka postopkov za referendum o arhivski noveli morajo torej potrebnih 2500 podpisov v DZ predložiti najpozneje v torek, razen če bodo državni svetniki izglasovali odložilni veto na zakon.

DS bo o predlogu odložilnega veta na arhivsko novelo glasoval v torek dopoldne, in sicer na zahtevo skupine državnih svetnikov. V primeru izglasovanega veta bodo postopki za referendum začasno zaustavljeni.