Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS zavrača očitke

Deli na:

SDS "odločno zavrača namigovanja", da naj bi stranka prejela podkupnino iz Patrie, so sporočili iz stranke. Kot so zapisali, lahko pozoren bralec ob podrobnem prebiranju prispevka v Delu "v zvezi z najnovejšimi natolcevanji glede tega, da naj bi denar iz Patrie končal v SDS, ne pa pri Janezu Janši," ugotovi, da to trditev demantira avtor sam.

SDS "odločno zavrača namigovanja", da naj bi stranka prejela podkupnino iz Patrie, so sporočili iz stranke. Kot so zapisali, lahko pozoren bralec ob podrobnem prebiranju prispevka v Delu "v zvezi z najnovejšimi natolcevanji glede tega, da naj bi denar iz Patrie končal v SDS, ne pa pri Janezu Janši," ugotovi, da to trditev demantira avtor sam.

Zakon o političnih strankah v 21. členu med drugim prepoveduje pridobivanje sredstev iz tujine, navajajo v stranki. SDS po njihovem spoštuje veljavno zakonodajo, iz letnih finančnih poročil, ki jih stranka oddaja in ki jih pregleda računsko sodišče, je tudi razvidno, da nakazil iz tujine ni bilo.

V stranki so tudi presenečeni nad izjavami "predsednika računskega sodišča in nekdanjega vidnega funkcionarja LDS Igorja Šoltesa, ki pravi, da ni nujno, da stranka prikaže vsa sredstva, ki jih je uspela pridobiti". Če bi SDS prejela sredstva iz tujine, bi moralo računsko sodišče to ugotoviti, saj gre za glavnega nadzornika financiranja političnih strank, so prepričani.

"Dejstvo, da je imela SDS največ dolga ravno po lanskih državnozborskih volitvah, pove vse," navajajo v SDS, kjer zavračajo tudi kakršno koli povezanost z brezplačniki. Bolj je po njihovem zanimiva povezava "med časnikom Delo in stranko SD, saj je bilo uredništvu Dela dokazano naročeno, naj podpirajo Pahorja in rušijo Janšo".

V SDS si tudi želijo, da se preiskava že enkrat zaključi, ne pa, da jo glavni preiskovalci vsakič, ko se oglasijo, premaknejo za več mesecev vnaprej. "Nadaljevanje sage o Patrii pa lahko glede na zadnje napovedi Björkqvista pričakujemo pred lokalnimi volitvami, kar postaja že slovenska politična folklora," so še zapisali v SDS.

Poslanec SDS Zvonko Černač je v zvezi s tem danes zatrdil, da SDS nima nič s Patrio, da nikoli ni prejela nobenega denarja s Finske ali od kod drugod iz tujine. "Zakon o financiranju strank je jasen. Stranke ne smejo dobivati denarja iz tujine," je dejal. Revizijo nad poslovanjem po njegovih besedah opravlja računsko sodišče in opravilo jo je tudi pri SDS.

"SDS ničesar ne prikriva," je zatrdil Černač in omenil še, da so v lanski kampanji za državnozborske volitve beležili poslovanje z izgubo. "Gre za čista natolcevanja, ki jih je, kot vidim, demantiral tudi Björkqvist," je še povedal poslanec SDS. Černač je vnovič zanikal tudi kakršno koli povezanost z brezplačniki, je pa po njegovih besedah "kakšna druga stranka verjetno res povezana - ne s kakšnim brezplačnikom, ampak tudi s kakšnim 'plačnikom'".

Iz skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvu so za STA v zvezi s pisanjem časnika sporočili, da "višja državna tožilka, ki na slovenski strani vodi skupno preiskovalno skupino in ki v predkazenskem postopku sodeluje s slovensko in finsko policijo, intenzivno deluje v predkazenskem postopku in s potrebno strokovnostjo in profesionalnostjo opravlja svoje delo".

Na vprašanje, ali drži, da ima vrhovno državno tožilstvo podatke o tem, da se podkupnine finske Patrie niso stekle v žep Janeza Janše, temveč v SDS, so še zapisali, da predkazenski postopek, v katerem se nahaja zadeva Patria, ni javen. Slovensko tožilstvo o njem ne daje vsebinskih informacij, ker skladno z zakonom ravna v interesu postopka, varstva zasebnosti in zaščite morebitne tajnosti, so še sporočili iz skupine državnih tožilcev.

V službi za odnose z javnostmi pri policiji pa so za STA pojasnili, da policija v zadevi Patria nadaljuje s kriminalistično preiskavo, v kateri intenzivno in prednostno izvaja vse potrebne operativne aktivnosti, tudi v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja s tujimi varnostnimi organi. "Sodelovanje s finskimi in avstrijskimi varnostnimi organi poteka vzorno in korektno, znotraj preiskovalne skupine se sproti izmenjujejo izsledki preiskave brez kakršnihkoli ovir," so sporočili.

Čas trajanja kriminalistične preiskave je po njihovem odvisen od zahtevnosti in obsežnosti primera, "zagotovimo pa lahko, da nobena aktivnost slovenske policije v tem primeru ne zavira poteka kriminalistične preiskave".

Kot so še zapisali, policija zaradi interesa nadaljnjih kriminalističnih postopkov ne more obveščati javnosti o do sedaj zbranih izsledkih preiskave, vsebinsko komentirati ali potrjevati konkretnih operativnih ukrepov.

Današnji časnik Delo je, sklicujoč se na navedbe glavnega finskega kriminalista v zadevi Patria Kaja Erika Björkqvista, poročal, da denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS.