državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS zahteva razveljavitev odločbe o odvzemu vnukov babici in dedku

Deli na:
SDS zahteva razveljavitev odločbe o odvzemu vnukov babici in dedku

Foto: Bobo

Poslanci SDS zahtevajo sklic seje odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide in razpravo o "odvzemu vnukov v oskrbi starih staršev v občini Velenje in neupoštevanje otrokovih koristi s strani CSD Velenje". Predlagajo tudi, da odbor ministrstvu za družino predlaga sprejem ukrepov za razveljavitev odločitve Centra za socialno delo Velenje in vrnitev vnukov starima staršema.

Objavljamo sporočilo SDS:

Poslanke in poslanci Slovenske demokratske stranke so na predsednika odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide naslovili zahtevo za sklic nujne seje odbora, na kateri bi razpravljali o odvzemu vnukov v oskrbi starih staršev v občini Velenje in neupoštevanje otrokovih koristi s strani CSD Velenje. 

Zahteva za sklic seje

Spomnimo. V javnosti je v preteklih dneh odmevala zgodba Marije Otorepec in Ivana Škratka, ki jima je Center za socialno delo Velenje (v nadaljevanju CSD Velenje) iz oskrbe odvzel vnuka, stara 3 in 5 let, za katera sta skrbela po nasilni smrti njune hčere. Iz okoliščin primera izhaja, da je bil odvzem izveden proti njuni volji. Marija Otorepec je vložila vlogo za dodelitev skrbništva, ki pa je bila zavrnjena. Na podlagi ugotovitev socialnih delavk naj stara starša ne bi bila najbolj primerna za skrbništvo, saj naj bi bila pri 56 letih prestara za skrbništvo, nista dovolj stroga in naj bi tudi živela v premajhnem enoinpolsobnem stanovanju. Ocena CSD Velenje za skrbništvo iz teh razlogov sicer ni bila negativna, stara starša pa sta bila ocenjena kot ne najbolj primerna. 

Po navedbah odvetnika obeh omenjenih Andreja Hostnika so pristojne osebe mladoletna otroka brez obvestila ali odločbe odpeljale k rejniški družini. Stara starša se od vnukov nista mogla niti posloviti, odpeljali pa so ju neposredno iz vrtca. Marija Otorepec in Ivan Škratek se na odločitev CSD Velenje ne moreta niti pritožiti, saj se na odločitev v roku 15 dni po zakonu lahko pritožijo le starši otrok.   

Iz navedenega izhaja, da je bil odvzem otrok starim staršem, Mariji Otorepec in Ivanu Škratku s strani CSD Velenje utemeljen na odločitvi, da ni v otrokovi koristi, da bi za vnuka skrbela stara starša, na katere sta bila otroka navezana in sta za vnuka zgledno skrbela, temveč so v CSD ocenili, da je v korist obeh otrok, da zanju skrbi neznana rejniška družina.  Utemeljevanje, da takšna odločitev sledi otrokovi največji koristi in razlogi, ki so vodili v takšno odločitev za odvzem vnukov iz oskrbe starih staršev niso samo nenavadni, temveč kažejo na zelo nizko stopnjo strokovnosti CSD Velenje, če ne celo na malomarno ali kaznivo dejanje. 

V poslanski skupini SDS opozarjamo, da ta primer nenavadne odločitve CSD Velenje ni osamljen primer, kako centri za socialno delo posegajo v družinske odnose na podlagi neživljenjskih in celo neustavnih odločitev. Leta 2013 je tako CSD Škofja Loka odvzel sedem otrok zakoncema Šavli iz Škofje Loke zaradi vzgoje, ki je temeljila na njunem osebnem prepričanju. Otroke so namestili v tri različne rejniške družine - starejše tri v eno, dvojčici v drugo, najmlajša dva pa v tretjo družino. V tem primeru sta se zakonca Šavli lahko pritožila in je njuni pritožbi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti tudi ugodilo. Ugotovljeno je namreč bilo, da CSD Škofja Loka ni dokazal kakršnegakoli zanemarjenja,  da so otroci socializirani in čustveno stabilni, da imajo ustrezno čustveno podporo ter da ni dokazov o fizičnem nasilju v času, ko je bila sprejeta odločitev o odvzemu otrok. Prav tako so bili povsem neutemeljeni očitki, da bi imela starša težave z duševnim zdravjem ali da bi otroke celo religiozno zlorabljala, pri čemer CSD Škofja Loka sploh ni opredelil, kaj naj bi »religiozna zloraba« pomenila in si je ta termin preprosto izmislil za potrebe nezakonitega odvzema otrok.   

Zaradi vsega navedenega poslanci in poslanke SDS predlagajo razpravo na seji odbora za delo, ob koncu pa poleg seznanitvenega predloga sklepa sprejem naslednjih predlogov sklepov: 

1.        Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide se je seznanil s stališčem Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti glede vprašanj: 
- Ali vzgoja dveh otrok v enoinpolsobnem stanovanju štiričlanske družine pomeni razlog za odvzem dveh otrok in dodelitev v neznano rejniško družino? 
- Kolikšna je najvišja možna starost skrbnika, starša ali starega starša, do katere se šteje, da lahko skrbijo za otroka, da je to v njegovo korist? 

2.        Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide priporoča Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da sprejme ukrepe, s katerimi bo po uradni dolžnosti razveljavil odločitev Centra za socialno delo Velenje v primeru Marije Otorepec in Ivana Škratka ter omogočil ponovno odločanje o največji možni koristi otrok pri dodelitvi v skrbništvo. 

3.        Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide priporoča Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da sprejme ukrepe za razrešitev oseb, ki so odgovorne za odločitev o odvzemu otrok zakoncema Šavli v Škofji Loki in za odločitev o zavrnitvi skrbništva ali rejništva Mariji Otorepec iz Slovenj Gradca za njena vnuka.