stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS zahteva obravnavo primera Krkovič v odborih za obrambo in za pravosodje

Deli na:
SDS zahteva obravnavo primera Krkovič v odborih za obrambo in za pravosodje

Foto: Arhiv Reporterja

Poslanska skupina SDS zahteva sklic skupne nujne seje odborov DZ za obrambo in za pravosodje, na kateri bi obravnavali sum zlorabe pravosodja z uporabo kazenskega zakonika nekdanje SFRJ z namenom omadeževanja osamosvojitvene vojne in takratnega poveljnika 30. razvojne skupine Teritorialne obrambe Toneta Krkoviča, so sporočili iz poslanske skupine.

Poslanec SDS Žan Mahnič je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je bilo v zadnjem času slišati veliko "polresnic, manipulacij in laži v primeru sestrelitve helikopterja v osamosvojitveni vojni". Sodišča so po njegovih besedah že vodila postopke v zvezi s tem in v preteklosti vse zavrgla, so zapisali v poslanski skupini SDS.

V SDS zato menijo, da se ta primer znova odpira le zato, da bi omadeževali osamosvojitev in ključne osamosvojitelje. S ponovnim odpiranjem zgodbe po Mahničevi oceni pade črn madež tudi na vse tiste, ki so se borili v osamosvojitveni vojni.

V skladu s sklepi, ki jih predlagajo v poslanski skupini, odbora najostreje obsojata poskuse kriminalizacije in diskreditacije posameznikov, ki so branili plebiscitarno odločitev za samostojno Slovenijo.

Odbora naj tudi priporočita ministrstvoma za obrambo in za pravosodje, da v okviru svojih pristojnosti brigadirju Krkoviču nudita vso potrebno podporo tako s pravno pomočjo kot z dokumenti, s katerimi razpolagata.

Brigadir Krkovič je bil 29. marca zaslišan na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi sestrelitve helikopterja JLA nad ljubljansko Rožno dolino med osamosvojitveno vojno. Poleg še ene osebe je tedaj umrl pilot Toni Mrlak.

Pregon Krkoviča je predlagala Mrlakova vdova, Emilija Mrlak, a je tožilstvo njeno ovadbo zavrglo. Mrlakova zato pregon nadaljuje kot zasebna tožilka, pri čemer se mora sodišče odločiti, ali bo na njen predlog uvedlo sodno preiskavo.

Mrlakova Krkoviču očita dve kaznivi dejanji umora po 46. členu kazenskega zakonika Socialistične republike Slovenije (SRS) v povezavi s kazenskim zakonikom Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ).

Na sodišču so v izjavi za javnost že pojasnili, da gre v tej zadevi za pravno kvalifikacijo, kot jo je opredelila oškodovanka kot tožilka in ne sodišče. Glede uporabe zakonske podlage pa so navedli, da se dejanje, ki ga Krkoviču očita Mrlakova, nanaša na leto 1991, ko sta bila v veljavi kazenski zakonik SRS in kazenski zakonik SFRJ. "Ker se je zakon pozneje spreminjal, pa se uporablja predpis, ki je milejši za osumljenega," dodajajo.

Krkovič je pred zaslišanjem na sodišču sicer povedal, da je dal helikopter sestreliti, ker je bila vojna in ker je helikopter nadletel položaje Morisa. Pri tem, kot je dejal, tudi ni vedel, kdo je v njem, prav tako ne, da naj bi se Mrlak dogovarjal za prestop v Teritorialno obrambo (TO).

Mrlakova namreč trdi, da njen mož na dan sestrelitve ni bil sovražnik slovenskih obrambnih sil, ampak del njih. V TO naj bi prestopil avgusta 1990, v aktivni službi JLA pa je po njenih besedah ostal, ker se je dogovarjal za prehod treh helikopterjev JLA na slovensko stran.