severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Slovenija

SDS z lepo prednostjo, SD diha za vrat Jankovićevi PS

Deli na:

Po rezultatih ankete Vox populi, ki jo je za časopis Dnevnik in POP TV izvedla agencija Ninamedia, delo nove vlade kot uspešno ocenjuje 32,6 odstotka vprašanih, kot neuspešno pa 37,2 odstotka. Če bi bile volitve v nedeljo, bi največ podpore, 23 odstotkov, prejela stranka SDS. Sledita Pozitivna Slovenija (PS) (16,6 odstotka) in SD (15,8 odstotka).

Prvim trem strankam sledijo stranka SLS s 5,8 odstotka, NSi s 3,8 odstotka, DeSUS z dvema odstotkoma in Državljanska lista Gregorja Viranta (DLGV) z 1,6 odstotka. Za druge stranke bi se na volitvah odločilo 2,2 odstotka vprašanih, 15,7 odstotka je neopredeljenih, 13,5 odstotka anketirancev pa ne bi šlo na volitve. Podpora se je glede na rezultate februarske ankete povečala strankam SDS, SLS in DLGV, zmanjšala pa PS, SD, NSi in DeSUS.

V anketi so se dotaknili tudi predsedniških volitev v Sloveniji. Če bi bile volitve v nedeljo, bi največ anketiranih svoj glas dalo Danilu Türku (46,2 odstotka). Borutu Pahorju bi namenili 21,9 odstotka glasov, Milanu Zveru pa 20 odstotkov. Ernest Petrič bi prejel 3,2 odstotka, 1,7 odstotka vprašanih pa bi izbralo koga drugega. Neopredeljenih je 4,5 odstotka anketiranih, 2,4 odstotka pa se volitev ne bi udeležilo.

Če bi se v drugem krogu volitev pomerila Borut Pahor in Danilo Türk, bi jih 50,8 odstotka glasovalo za Türka, 40,4 odstotka za Pahorja, 5,4 odstotka pa za nobenega, so pokazali rezultati ankete.

Državni zbor je za svoje delo dobil povprečno oceno 2,73. Anketiranci so ga ocenjevali z ocenami na lestvici od ena do pet, ocenili pa so tudi, kateri ministri najbolje opravljajo svoje delo. Največ glasov je prejel minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav, in sicer 31,4 odstotka. Sledijo minister za finance Janez Šušteršič z 20,3 odstotka, minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk z 9,6 odstotka, minister za notranje zadeve Vinko Gorenak z devetimi odstotki in minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič z 8,4 odstotka.

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je prejel 6,5 odstotka glasov, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak 4,7 odstotka, minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak 3,7 odstotka, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec pa 3,2 odstotka. Na zadnjih treh mestih so minister za zdravje Tomaž Gantar z 2,4 odstotka, minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač z 1,9 odstotka ter minister za obrambo Aleš Hojs z 0,3 odstotka.

Anketiranci so poleg tega izbirali ministre, ki svoje delo opravljajo najslabše. Na prvem mestu te lestvice je Karl Erjavec (26,2 odstotka), sledijo pa Vinko Gorenak (6,5 odstotka), Ljudmila Novak (6,1 odstotka), Žiga Turk (3,9 odstotka), Senko Pličanič (2,8 odstotka) in Andrej Vizjak (2,6 odstotka). Na sedmem mestu je Zvonko Černač (2,1 odstotka), na osmem Radovan Žerjav z dvema odstotkoma, sledijo pa še Franc Bogovič (1,1 odstotka), Janez Šuštaršič (en odstotek), Tomaž Gantar (0,8 odstotka) ter Aleš Hojs (0,6 odstotka).

Predsednik vlade Janez Janša je glede na rezultate ankete na lestvici od ena do pet prejel povprečno oceno 3,04.

Izmed šestih predsednikov vlad po osamosvojitvi Slovenije, je glede na rezultate ankete funkcijo najbolje opravljal Janez Drnovšek, ki je prejel 52,9 odstotka glasov. Sledijo mu Janez Janša s 17,7 odstotka glasov, Borut Pahor z 8,4 odstotka, Lojze Peterle s 7,9 odstotka, Andrej Bajuk z 2,2 odstotka ter Anton Rop z enim odstotkom glasov.

Rezultati ankete so pokazali tudi, da je 47,2 odstotka vprašanih za to, da se uveljavi družinski zakonik, 40,4 odstotka pa jih temu nasprotuje. Neopredeljenih je 12, 4 odstotka. Na vprašanje, kolikšna je verjetnost, da se bodo udeležili referenduma o družinskem zakoniku, je 42,4 odstotka ljudi odgovorilo, da se ga bodo zagotovo udeležili, 20,7 odstotka pa, da se ga zagotovo ne bodo udeležili. 14,8 odstotka vprašanih se bo referenduma verjetno udeležilo, 10,6 odstotka pa verjetno ne. Neopredeljenih je bilo pri tem vprašanju 11,4 odstotka vprašanih.

Na prvem mestu lestvice priljubljenosti politikov še naprej ostaja predsednik republike Danilo Türk. Tik za njim je predsednik SLS Radovan Žerjav, ki je prehitel predsednika SD Boruta Pahorja in četrtouvrščenega evropskega komisarja Janeza Potočnika. Evropski poslanec Lojze Peterle je pridobil eno mesto in se je uvrstil pred šestouvrščenega predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića.

Na sedmo mesto se je povzpel evropski poslanec Jelko Kacin, pred poslancem SD Dejanom Židanom in evropskim poslancem Milanom Zverom. Premier Janez Janša je ocenjen enako kot prejšnji mesec in je ostal deseti. Na lestvici je znova nekoliko napredoval tudi predsednik DZ Gregor Virant, ki je vodilni v drugem delu razpredelnice. Novinka na lestvici, poslanka PS Maša Kociper se je uvrstila na 15. mesto. Na samem dnu razpredelnice je končal predsednik DeSUS Karel Erjavec, ki je skupaj poslancem SDS Brankom Grimsom zapustil družbo najbolj priljubljenih politikov.

Telefonska javnomnenjska raziskava, ki jo je za Dnevnik in POP TV opravila agencija Ninamedia, je potekala med 13. in 15. marcem, anketiranih pa je bilo 700 oseb.