gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS v vodstvu

Deli na:

Največ glasov bi julija dobila SDS, in sicer 27 odstotkov. To je upad v primerjavi z junijem, ko so imeli 32-odstotno podporo. Druga je SD z 21,6 odstotka podpore, tretja pa z devetodstotno podporo LDS. Četrta je stranka Zares, ki je v primerjavi z junijem nazadovala, sledijo pa SNS, NSi in DeSUS, kaže anketa Episcentra, objavljena v Financah.

Vlado julija podpira 49 odstotkov vprašanih, kar je za pet odstotnih točk bolje kot junija in za šest odstotnih točk bolje kot maja. Ne podpira je 38 odstotkov vprašanih, junija je ni 39 odstotkov, maja pa kar 40 odstotkov vprašanih. To je bil tudi najslabši rezultat v mandatu te vlade.

Volitev bi se julija zanesljivo udeležilo 49 odstotkov anketirancev, to je šest odstotnih točk manj kot junija in tri odstotne točke več kot maja.

SLS je imela junija še triodstotno podporo, v juliju pa bi ji svoj glas zaupalo 1,4 odstotka vprašanih. Predsednik SLS Radovan Žerjav je še vedno politik z najvišjo povprečno oceno, za julij je ocena 3,16. Junija je imel oceno 3,17, denimo februarja letos pa 3,36.

Konstantno upada tudi podpora Zaresu. Februarja letos bi stranko volilo še 14 odstotkov anketirancev, julija sedem. Predsednik stranke Gregor Golobič ima tudi najslabšo julijsko oceno, in sicer 2,29.

Povečal se je delež tistih, ki zanesljivo ne bi volili SDS, julija je takih 30 odstotkov, junija jih je bilo 25 odstotkov. Izenačila sta se Zares in LDS, obeh strank ne bi volilo 21 odstotkov vprašanih. Po negativni izbiri sta skupaj tudi NSi in SD, obeh ne bi volilo 16 odstotkov vprašanih.

Z materialnimi razmerami v družini je bilo julija pet odstotkov vprašanih zelo zadovoljnih, junija je ta delež znašal osem odstotkov. Tistih, ki sploh niso zadovoljni, je bilo štiri odstotke vprašanih, junija pet, maja osem. Sicer pa se zadovoljstvo z materialnimi razmerami ne spreminja izrazito.

Anketa Episcentra za Finance je bila telefonsko narejena med 6. in 21. julijem. V vzorec je bilo vključenih 711 ljudi. Pri izbiri stranke je interval zaupanja 95-odstoten.