evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: Türk in Udbin šef Ertl sta sodelovala že pred 30 leti

Deli na:

SDS predsednika države Danila Türka obtožuje, da spreminja svoje izjave za nazaj in da vztraja pri laži, da pred tridesetimi leti ni bil obveščen o ozadju atentata v Velikovcu leta 1979. Stranka je tudi napovedala objavo dodatnih dokumentov, ki naj bi dokazali, da sta sta Tomaž Ertl in Danilo Türk pred tremi desetletji tudi neposredno komunicirala, Türkova komisija za manjšine pa je bila tesno povezana z Udbo.

SDS predsednika države Danila Türka obtožuje, da spreminja svoje izjave za nazaj in da vztraja pri laži, da pred tridesetimi leti ni bil obveščen o ozadju atentata v Velikovcu leta 1979. Stranka je tudi napovedala objavo dodatnih dokumentov, ki naj bi dokazali, da sta sta Tomaž Ertl in Danilo Türk pred tremi desetletji tudi neposredno komunicirala, Türkova komisija za manjšine pa je bila tesno povezana z Udbo.

Objavljamo sporočilo za javnost SDS:

PREDSEDNIK DR. DANILO TURK VZTRAJA V LAŽI IN ZA NAZAJ SPREMINJA SVOJE IZJAVE

Jutri bo objavljen nov dokument o sodelovanju med Türkom in Ertlom.

Kmalu po tistem, ko je podelil najvišje državno odlikovanje bivšemu šefu UDBE, je dr. Danilo Türk za Radio Slovenija 4.3.2010 izjavil: »Takrat, ko se je ta dogodek zgodil sem bil osupel, tako kot mnogi drugi ljudje pri nas, nobenih ozadij tega dogodka takrat nisem poznal in tudi mi danes niso znana.« Za nacionalno televizijo pa se je prav tako odzval z izjavo, da je bil o dogodku obveščen zgolj iz medijev in da ne takrat ne danes ne pozna ne ozadij ne podrobnosti dogodka. Da je zanj izvedel tako kot ostali: iz medijev.

Danes na tiskovni konferenci PRS Türk ni več zanikal pristnosti dokumenta izpred trideset let, kot so to počeli nekateri njegovi zagovorniki iz stranke Zares v prejšnjih dneh. O dokumentu je dejal: »Nastal je 1. julija 1980, to je devet mesecev in pol po dogodku v Velikovcu. Je to neposredna informacija?« Po poročanju STA je na vprašanje, ali si je takrat ogledal t.i. posebna poročila SDV, ki so prihajala tudi na komisijo, katere član je bil, dejal, da tega ne ve, saj je od takrat minilo 32 let.«

Izjava predsednika Türka, da je objavljeni dokument nastal šele 9 mesecev po atentatu, predsednika ne rešuje iz zanke, saj je lansko leto trdil, da o ozadjih tudi leta 2010 ne ve nič. To očitno ni res, saj dokument dokazuje, da je bil o ozadjih atentata obveščan že leta 1980. Prav tako ni resnična njegova današnja trditev, da gre v prilogah objavljenega dokumenta zgolj za časopisne članke. Vsak si lahko na spletni strani SDS ogleda priloge in vidi, da so v njih tudi posebna poročila jugoslovanske ambasade, ki jih ni bilo v nobeni obliki možno prebrati ne v domačih ne v tujih medijih. G. Danilo Türk je bil torej od uradnih organov obveščan posebej in je sodil v skupino desetih najvišjih informacijsko privilegiranih političnih predstavnikov takratne Socialistične Republike Slovenije (SRS).

Predsednik Türk na današnji novinarski konferenci tudi ni več zanikal možnosti, da o atentatu v Velikovcu ni bral posebnih poročil Udbe. Za razliko od njegovih izjav v lanskem letu se je tokrat izgovarjal na časovno oddaljenost dogodka in slab spomin. Očitno predsednik ve, da obstajajo javnosti skriti najpomembnejši deli teh poročil in sklepamo lahko, da so ravno ti dokumenti zaradi protipravnega ravnanja direktorja SOVE od 4.10.2010 nedostopni javnosti.

Danes smo zaman pričakovali poziv predsednika države k spoštovanju zakonitosti, torej poziv pristojnim, da nemudoma omogočijo državljanu Igorju Omerzi dostop do stare arhivske udbovske dokumentacije. Dostop do nje mu je protipravno preprečen. Ali poziv Državnemu svetu k izglasovanju veta na protiustavne spremembe zakona o arhivih, ki zapira dostop do teh dokumentov.

Javnost upravičeno pričakuje, da se ta vprašanja v celoti razčistijo. Stari udbovski arhivi so že tako 95% uničeni, očitno pa je v preostalih petih odstotkih ostalo še kakšno gradivo, ki je »/…/ pravzaprav vezano na kakšno današnjo politično kariero /…/«, kot je nedavno dejal prof. Pirjevec.
Izjava, ki jo je Predsednik države Danilo Türk 4.3. 2010 dal za TV Slovenija, češ da »je bil o dogodku (atentatu v Velikovcu) obveščen zgolj iz medijev in da ne takrat ne danes ne pozna ne ozadij ne podrobnosti dogodka« pa ni bila edina laž, ki jo je predsednik izrekel ali zapisal v zvezi s svojimi povezavami z Udbo in njenimi najvišjimi šefi. V odgovoru na poslanska vprašanja Jožeta Tanka, ki so se glasila: »Koliko časa poznate odlikovanca Tomaža Ertla? Kdaj sta se spoznala? Ali in pri katerih projektih sta sodelovala?«, je PRS Türk marca 2010 pisno odgovoril, da: »Tomaža Ertla osebno ni poznal takrat, pa tudi danes ga pozna zgolj bežno. Srečala sta se samo na prireditvah v spomin na akcijo "Sever" in ob podelitvi odlikovanja.«

Na spletni strani SDS bomo jutri objavili dokument, ki dokazuje, da sta Tomaž Ertl in Danilo Türk pred 30 leti tudi neposredno komunicirala in da je bila povezava med Türkovo komisijo za manjšine in vrhovi slovenske Udbe več kot tesna.