zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS svojega bivšega poslanca Laha toži za 8000 evrov

Deli na:
SDS svojega bivšega poslanca Laha toži za 8000 evrov

Foto: Bobo

SDS od svojega nekdanjega poslanca Zvonka Laha terja povrnitev stroškov za volilno kampanjo.

Potem ko je SDS tožila svojega nekdanjega poslanca Andreja Čuša, povrnitev stroškov za volilno kampanjo v višini dobrih 8000 evrov po sodni poti zdaj terja tudi od poslanca Zvonka Laha, ki je stranko in poslansko skupino zapustil avgusta. Kot je Lah danes povedal za STA, se stranki ne čuti dolžan.

Izračun stroškov za volilno kampanjo, ki jih SDS terja od njega, je po Lahovem mnenju privlečen za lase, poleg tega pa je za kampanjo precej prispeval sam.

Stranka je po poslančevi oceni navedla višji vložek v volitve, kot je bil dejanski, znesek pa je pri izračunu delila na izvoljene poslance. A bi ga po njegovem mnenju, če že, morala deliti na vse kandidate. "Če bi znesek, ki ga je uradno zapravila za volitve, delila na vse kandidate, bi bila SDS prej dolžna meni, kot jaz njej," je ocenil Lah, ki namerava sodišču odgovoriti v roku enega tedna ali desetih dni.

SDS je sicer tako Čuša kot Laha po odhodu iz te stranke spomnila na zavezo, ki so jo podpisali njihovi kandidati, da bodo v primeru izstopa iz poslanske skupine SDS povrnili sorazmerni del stroškov iz volilne kampanje. Pozvali so ju še, naj v skladu z zavezo v pogodbi odstopita s funkcije poslanca.



A tega ni storil nobeden od njiju. Po Lahovem mnenju je to neupravičena zahteva, saj je volivcem odgovoren, da nadaljuje z delom, ne glede na to, pod katero politično barvo.

Lah je še pojasnil, da so t. i. bianco zavezo podpisali vsi kandidati na listi SDS. A je obenem spomnil, da so se vsi zavezali tudi programu stranke, ki pa mu SDS ne sledi. Po njegovih besedah je težko delati v poslanski skupini, če je rdeča nit politike te stranke nekaj, kar se mu zdi nepomembno in preživeto, ne pa delo za dobro ljudi in za boljšo prihodnost. Lah je namreč ocenil, da bo zaveze svojim volivcem lažje uresničil, če iz stranke izstopi.

Že ob tožbi Čuša se je odprlo vprašanje veljavnosti zaveze, ki so jo glede odstopa s funkcije v primeru izstopa iz poslanske skupine podpisali kandidati SDS. Dekan pravne fakultete Miha Juhart je tedaj za Kanal A ocenil, da je takšna vnaprejšnja zaveza v nasprotju z 82. členom ustave, ki govori o tem, da so poslanci predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila. Tako je prepovedana in nima pravnih učinkov, je ugotavljal. Če bo sodišče ugotovilo, da tudi določilo glede povrnitve stroškov ni v skladu z moralnimi normami, bo verjetno tudi v tem delu pogodba neveljavna, je menil Juhart.

Tako Lah kot Čuš v DZ zdaj delujeta kot nepovezana poslanca.