premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Dejan Vukobratović Njena.si

Takšen je bil Dejan kot dolgolasec!

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS s predlogi ukrepov

Deli na:

Strokovni svet SDS je danes sprejel obsežen paket predlogov ukrepov za izboljšanje gospodarskih in socialnih razmer v Sloveniji, s katerimi želijo po besedah predsednika stranke Janeza Janše zapolniti vrzel, ki jo prinaša neustrezno in počasno ukrepanje vlade. V svežnju so tudi predlogi petih zakonov, ki jih bo SDS vložila v proceduro DZ.

Strokovni svet SDS je danes sprejel obsežen paket predlogov ukrepov za izboljšanje gospodarskih in socialnih razmer v Sloveniji, s katerimi želijo po besedah predsednika stranke Janeza Janše zapolniti vrzel, ki jo prinaša neustrezno in počasno ukrepanje vlade. V svežnju so tudi predlogi petih zakonov, ki jih bo SDS vložila v proceduro DZ.

Kot je v predstavitvi dejal Janša, je gospodarska kriza Slovenijo doletela z zamikom in v dobri kondiciji. Pri tem je omenil tudi poročilo o razvoju za leto 2009, ki ga je danes predstavil Urad vlade za makroekonomske analize in razvoj (Umar) in ki ugotavlja, da je Slovenija do leta 2008 uspešno uresničevala cilj iz strategija razvoja, da bo do leta 2013 dohitela povprečni bruto domači proizvod (BDP) EU, merjen v kupni moči na prebivalca.

Janša je poudaril, da sta tako Umar kot Evropska komisija in druge mednarodne ustanove še ob koncu lanskega leta za Slovenijo napovedovale rast BDP, medtem ko zadnje napovedi kažejo na izrazit padec, ki je celo večji od predvidenega krčenja gospodarstva EU.

Janša je izrazil obžalovanje, da je neukrepanje vlade v zadnjih mesecih obrnilo to dobro stanje na glavo in da je Slovenija izgubila prednosti, ki jih je imela. Še posebej je zaskrbljen, da bo glede na izhodišča za pripravo že drugega rebalansa državnega proračuna za leto 2009, proračunski primanjkljaj v letošnjem letu znašal 4,9 odstotka, kar je po njegovih besedah zgodovinsko visok primanjkljaj, še posebej glede na dejstvo, da je proračun za leto 2007 zabeležil celo majhen presežek.

SDS zato vladi in DZ predlaga tri sklope ukrepov, in sicer ukrepe za spodbujanje proizvodne in investicijske dejavnosti podjetij, vključno z ukrepi za ohranitev in ustvarjanje delovnih mest ter blažitev socialnih posledic krize, ukrepe za spodbujanje zasebne in državne potrošnje ter sočasne ukrepe za racionalizacijo delovanja države in ukrepe za stabilizacijo in normalno delovanje finančnega sistema ter trga.

V podporo predlaganim ukrepom bo SDS v proceduro DZ vložila tudi predlog zakona o spremembah zakona o davku od dohodka pravnih oseb, predloge zakonov o spremembah in dopolnitvah zakonov o dohodnini, o davku na dodano vrednost in o javnih financah ter predloga zakona o pomoči gospodarstvu v času gospodarske krize s spodbujanjem zasebne potrošnje.

Janša je zatrdil, da so predlogi SDS v tem trenutku še kako potrebni in da je predlog največje opozicijske stranke o partnerstvu za razvoj 2 + 10 danes še bolj aktualen, SDS pa je pripravljena z njim začeti.