zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: Primer velenjskih dečkov odraža stanje duha Cerarjeve vlade

Deli na:
SDS: Primer velenjskih dečkov odraža stanje duha Cerarjeve vlade

Foto: Bobo

Aroganca premierja in ministrice za delo kaže na popolno zatajitev načel pravne države, očita poslanka SDS Suzana Lep Šimenko.

Ministrske funkcije ne more opravljati nekdo, ki je kršil človekove pravice, je danes na seji DZ očitke iz interpelacije zoper ministrico Anjo Kopač Mrak povzela poslanka SDS Suzana Lep Šimenko. Izrazila je upanje, da bodo poslanci ob tokratni, že drugi interpelaciji zoper Kopač Mrakovo bolj razsodni in bodo spoštovali sodbo vrhovnega sodišča.

Lep Šimenkova je spomnila, da se je SDS za vnovično interpelacijo zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakovo odločila po nedavni sodbi vrhovnega sodišča. To je namreč odločilo, da je bil odvzem velenjskih dečkov iz vrtca, ki ga je izvedel Center za socialno delo (CSD) Velenje, nezakonit.

Hkrati je vrhovno sodišče ugotovilo, da so bile babici velenjskih dečkov, pri kateri sta živela do odhoda k rejnikom, s tem kršene ustavne pravice. S sodbo so po besedah Lep Šimenkove nastopile nove okoliščine, ki dodatno pritrjujejo argumentom za razrešitev Kopač Mrakove, ki jih je SDS izpostavila že v prvi interpelaciji.

Poslanka SDS je znova izpostavila ključni očitek Kopač Mrakovi, in sicer da je v primeru velenjskih dečkov opustila dolžno ravnanje kot pristojna ministrica, ki je dolžna zagotavljati, da državni organi in nosilci javnih pooblastil v vseh dejavnostih in postopkih v zvezi z otrokom skrbijo za otrokovo korist in celovitost družinske skupnosti.

O vlogi za rejništvo, ki jo je podala babica velenjskih dečkov, ni bilo pravočasno odločeno, CSD pa je odvzel vnuka, še preden je bilo odločeno o rejništvu babici, je dejala Lep Šimenkova ter ministrici očitala tako objektivno kot subjektivno odgovornost. Izrazila je tudi zaskrbljenost, da je takšnih primerov, kjer so socialne službe ravnale nepravilno, več.


Na seznamu očitkov ministrici je po besedah Lep Šimenkove tudi njena odgovornost za politizacijo delovanja centrov za socialno delo v primeru CSD Slovenj Gradec in odgovornosti za posledice prikritja napak tega CSD, ki je bil pristojen za odločanje o vlogi za rejništvo starih staršev, pri katerih sta vnuka živela.

Ob tem je Lep Šimenkova opozorila, da SDS tokratne interpelacije zoper Kopač Mrakovo ni vložila zgolj zato, da bi znova prepričevala koalicijo in del opozicije, da je Kopač Mrakova ravnala nezakonito. Dejala je, da želi SDS z interpelacijo tudi opozoriti na stanje duha vlade Mira Cerarja, ki se izraža v tragičnih primerih, kot je primer odvzema velenjskih dečkov.

Aroganca predsednika vlade in ministrice za delo kaže na popolno zatajitev pred volitvami večkrat poudarjenih načel pravne države ter visokih etičnih in moralnih standardov, je poudarila Lep Šimenkova. Cerar in Kopač Mrakova bi morala po njenih besedah slediti nedvoumni sodbi vrhovnega sodišča, pa tega ne naredita.

Poslanka SDS je tudi izrazila dvom o strokovnosti služb, ki so sodelovale pri odvzemu velenjskih dečkov starim staršem in njuni namestitvi v rejniško družino. Po njenih besedah so pristojni v tem postopku storili vrsto nepravilnosti, vse pa so se zgodile pod okriljem ministrstva za delo, za kar je odgovorna Kopač Mrakova.

Nestrokovnost pristojnih služb v primeru velenjskih dečkov je tudi posledica političnega kadrovanja na pomembna mesta v organe v sestavi ministrstva za delo, za kar je prav tako odgovorna Kopač Mrakova, je ocenila Lep Šimenkova. Prevlada političnih nad strokovnimi kriteriji je po njenih besedah botrovala nezakonitosti v tem primeru.

Seja DZ se nadaljuje z zagovorom ministrice Kopač Mrakove, ki je že večkrat zanikala vse očitke SDS. Sicer so si poslanci za današnjo obravnavo interpelacije rezervirali 11 ur.