pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: Politična slepomišenja podjetjem znižujejo ceno

Deli na:
SDS: Politična slepomišenja podjetjem znižujejo ceno

Foto: Bobo

V opoziciji so po včerajšnji odločitvi nadzornikov SDH kritični do načina prodaje Telekoma. V SDS opozarjajo, da politična slepomišenja podjetjem znižujejo ceno, v ZaAB nasprotujejo prodaji nestrateškemu kupcu in izmikanju odgovornosti vlade. Po mnenju ZL je posel s Telekomom sumljiv že ves čas, država pa bo s prodajo utrpela neprecenljivo škodo.

V največji opozicijski stranki sicer zagovarjajo privatizacijo, "vendar ne na takšen način", je v izjavi za medije po nocojšnji seji nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) dejal poslanec SDS Andrej Šircelj, ki se je kot predsednik parlamentarne komisije za nadzor javnih financ tudi udeležil seje. Po njegovih besedah namreč politična slepomišenja znižujejo ceno podjetju. Tako imajo slovenska podjetja že nekaj mesecev nižjo tržno ceno, kot bi jo imela sicer, je prepričan.

Stranka SDS je po Šircljevih besedah zagovarjala, "da se naredi klasifikacija naložb in da se gre v to na organiziran, odgovoren način". Spomnil je, da je SDS glasovala proti seznamu 15 podjetij za prodajo, med katera je bil uvrščen tudi Telekom Slovenije.

Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec pa je v izjavi za STA poudaril, da odločitve ni sprejel nadzorni svet, ampak jo je sprejel premier Miro Cerar "s tem, ko je danes nadzornikom s svojim diktatom povedal, kako morajo na seji glasovati, in jim tudi zagrozil s posledicami v primeru nasprotne odločitve". "S tem je Miro Cerar dokazal, da v resnici tudi sam ne verjame, da lahko v tako težkih zadevah, kot je privatizacija Telekoma, odloča neki 'kvazi' neodvisen organ, in pokazal, da so te odločitve vedno in nujno politične," meni Mesec.

Po njegovih besedah gre najverjetneje za precej prozorno poskušanje ohranjanja obraza vlade. Verjetno gre za slepilni manever, kako naj bi vlada "vsaj malo kljubovala špekulativnemu skladu, ki prevzema naše največje telekomunikacijsko podjetje, in s tem poskušala vsaj malo ohranjati obraz", je pojasnil. Ob tem poudarja, da se Telekom prodaja pod ceno in da bo škoda, ki jo bo država utrpela zaradi nizke cene in dolgoročno razvojno gledano, neprecenljiva. V ZL bodo, kot sporočajo, naredili vse, da do škodljive privatizacije Telekoma ne pride, svoje stališče proti privatizaciji bodo izrazili tudi na četrtkovem shodu v Ljubljani.

V ZaAB, kjer Telekomu sicer ne nasprotujejo, pa ne pristajajo na prodajo Telekoma nestrateškemu kupcu. Prav tako nasprotujejo prelaganju odločitev in izmikanju odgovornosti sedanje vlade. Ne glede na odločitev nadzornega sveta SDH bi morala imeti po njihovem prepričanju zadnjo besedo vlada, ki ima vso pristojnost in možnost, da oceni, da trenutna ponujena kupnina ni primerna, kupec pa ne strateški.

"Zato tudi predsednik vlade in ministri nosijo odgovornost za usodo Telekoma," so zapisali v sporočilu za javnost. Ob tem so spomnili, da je bil Telekom Slovenije na seznam za privatizacijo uvrščen z jasno zahtevo, da ga je potrebno prodati strateškemu kupcu za primerno kupnino.

V opozicijski NSi so napovedali, da se bo vodstvo stranke na včerajšnjo odločitev nadzornikov SDH odzvalo danes.

Nadzorni svet je podal soglasje k osnovni zavezujoči ponudbi za Telekom, ki jo je britanski zasebni naložbeni sklad Cinven podal 20. maja. A to še ne pomeni konca postopka. Cinven je namreč v torek ponudbo zaradi zamud v postopkih regulatorne odobritve Telekomovega prevzema Debitela in transakcije s hčerinsko družbo v Makedoniji dopolnil, a te spremembe za upravo SDH niso bile sprejemljive, zato jih nadzorniki niso obravnavali. Upravo SDH so zadolžili, da s Cinvenom uskladi končno besedilo pogodbe in jo potem ponovno pošlje v potrditev nadzornemu svetu.