sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS mora Perčiču plačati 4000 evrov zaradi navedb o sodelovanju z Udbo

Deli na:
SDS mora Perčiču plačati 4000 evrov zaradi navedb o sodelovanju z Udbo

Foto: Primož Lavre

Okrožno sodišče v Ljubljani je razsodilo, da mora SDS plačati 4000 evrov odškodnine Franciju Perčiču zaradi navedb v člankih Maske padajo in Perčičmeter, da je Perčič, sicer svetovalec predsednika republike Danila Türka za gospodarska vprašanja, sodeloval z nekdanjo Službo državne varnosti (SDV) oziroma z Udbo, danes poročajo mediji.

Ker so se obtožbe v omenjenih člankih izkazale za neutemeljene in žaljive, bo morala SDS Perčiču plačati 4000 evrov odškodnine, na svoji spletni strani pa bodo morali preklicati navedbe iz omenjenih člankov in objaviti tudi izrek sodbe, pišeta Delo in Dnevnik. Sodba sicer še ni pravnomočna.

SDS je Perčiča na svoji spletni strani v dveh člankih označila za "najbolj zvestega vojščaka iz vrst Službe državne varnosti oziroma Udbe", povezala ga je z "velikim pokom" (afero Patria), sodelovanjem pri aferi Depala vas in zavlačevanje v stečajnem postopku Elana. Članka segata v oktober 2008 in junij 2009, SDS pa je v njiju Danilu Türku očitala sporno kadrovanje in protestirala proti seznamu povabljenih, ki so lahko sedeli za isto mizo z angleško kraljico ob njenem obisku Slovenije.

Sodišče je obrazložilo, da SDS ni zmogla dokazati, da so trditve resnične, niti ni sodišča prepričala, da je imela vsaj utemeljen razlog verjeti, da so resnične. "Ne more pa tudi prepričati sodišča, da so predmetne žaljive obdolžitve tožnika konstruktivna kritika ravnanja predsednika države. Bodisi njegovega kadrovanja bodisi sestave seznama povabljencev na večerjo z angleško kraljico," je sodišče zapisalo v sodbi, navaja Dnevnik.


SDS se je za trditve o "zvestem udbovskem vojščaku" oprla na podatke centralne aktivne evidence (CAE), ki so bili objavljeni na spletu (afera udba.net z Dušanom Lajovicem) in v Lajovicevi knjigi z naslovom Med svobodo in rdečo zvezdo, izvirajo pa iz mikrofilma, s katerim - kot piše v sodbi - SDS tudi sama razpolaga.

Sodišče se je v mikrofilm s seznamom podatkov CAE obregnilo v kontekstu, da nujno sodi v Arhiv Republike Slovenije, kjer bi lahko tudi ustrezno preverili in ovrednotili verodostojnost podatkov. A šifrant posameznikov, ki so se znašli na seznamu, uradno ni preverljiv, sodišče tudi dvomi v avtentičnost dokaza, poročata časnika.

Ker so v SDS Perčiču očitali tudi vpletenost v afero Depala vas, je sodišče pregledalo sodno dokumentacijo o zadevi in prišlo do zaključka, da se Perčičevo ime ne pojavlja nikjer. Podobno je sodišče zaključilo pri obtožbi o povezavi Perčiča z afero Patria. Za neutemeljene in žaljive so se izkazale tudi obtožbe glede stečaja Elana, ki jih SDS in odvetniški pisarni Francija Matoza na sodišču ni uspelo prikazati kot dejstva, piše Dnevnik.

Sicer pa je spor med Perčičem in SDS stranko drago stal, poroča Delo. Poleg 65.000 evrov kazni, ki jih je stranka plačala zaradi kršitve začasne odredbe, s katero ji je okrajno sodišče prepovedalo objavo spornih trditev o Perčiču, mora po treh odločbah informacijske pooblaščenke plačati za več kot 12.000 evrov glob, predsednik stranke Janez Janša kot uradna oseba pa 830 evrov. Ker SDS svoje spletne strani v času objav ni imela registrirane v razvidu medijev, ji je sodišče izreklo kazen 843 evrov, Janši pa 333 evrov.