Kozorogi Svet24.si

Zgodovinska vrnitev "ljubljanskih" alpskih ...

družina Svet24.si

Preverjeni načini, kako okrepiti življenjsko ...

tomaž-ročnik Necenzurirano

Razkrivamo: tako lokalni veljaki kupujejo ...

martin premk ss Reporter.si

Svoboda komunizem »po nasilnosti in ...

primoz roglic Ekipa24.si

Velik šok! Primož Roglič je že končal dirko ...

Jože Potrebuješ Njena.si

Družina Potrebuješ skupaj uživa v Grčiji

olimpija bravo Ekipa24.si

Lepo? Malo manj lepo? Grdo? Olimpija je ...

Slovenija

Janša meče senco dvoma na regularnost predčasnih volitev, DVK mu odgovarja

Deli na:
Janša meče senco dvoma na regularnost predčasnih volitev, DVK mu odgovarja

Predčasno glasovanje v Mariboru - Foto: Andrej Petelinšek

Predsednik SDS Janez Janša poziva volivce, naj razen v izrecnih primerih, ko se glasovanja "nikakor ni možno udeležiti v nedeljo", ne glasujejo na predčasnih volitvah, ampak naj svoj glas na evropskih volitvah in referendumih oddajo v nedeljo. Razlog za tak poziv je vprašljivo varovanje glasovnic, oddanih na predčasnih volitvah, je pojasnil. Služba Državne volilne komisije (DVK) bo storila vse, da bo varnost na predčasnem glasovanju na doslej najvišji ravni, pa je ob pozivu SDS zatrdil direktor službe DVK Igor Zorčič. Storili bodo vse, da bo tudi ta del volitev potekal, kot veleva zakon, je zagotovil v današnjem odzivu.

Volivci, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležiti volitev v Evropski parlament in treh posvetovalnih referendumov, lahko namreč od danes pa do četrtka svoj glas oddajo predčasno. V SDS medtem volivce pozivajo, naj tega, razen v izrecnih primerih, ne storijo. Prvak SDS Janez Janša ob tem namiguje na vprašljivo varovanje glasovnic, oddanih na predčasnih volitvah.

Direktor službe DVK Zorčič takšne očitke in namigovanja zavrača ter zagotavlja, da bodo storili vse za najvišjo varnost predčasnega glasovanja.

Janša je sicer kot vprašljivo danes ocenil tudi, da je v nekaterih slovenskih krajih na enem mestu za predčasno glasovanje združenih več volilnih okrajev. Zorčič je spomnil, da se je DVK o tem že pogovarjala. Takšna praksa je sicer v posameznih krajih, denimo v Ljubljani, zaživela v času covidnih ukrepov, obdržala pa se je tudi ob vseh nadaljnjih volitvah in referendumskih glasovanjih, je pojasnil. "Stvar pa je vredna premisleka, nenazadnje tudi s strani službe DVK, ki je pred vsakokratnimi volitvami ali referendumi postavljena pred tveganje, ali bo lahko na tistem mestu organizirala glasovanje, glede na to, da so prostori v lasti javnega zavoda," je izpostavil Zorčič.

Zatrdil pa je, da ima vsak volivec možnost, da se odloči za predčasno glasovanje, in da nobenemu ta zakonska možnost ni onemogočena.

Sicer pa po njegovih informacijah predčasno glasovanje za zdaj poteka nemoteno. "Upam, da tako ostane tudi do konca predčasnega glasovanja," je sklenil Zorčič.

Janša poziva volivce, naj ne glasujejo predčasnoSDS je na seji sveta pred evropskimi volitvami sprejela resolucijo, s katero je predlagala, da se dosledno izvaja volilna zakonodaja, vrnejo ukinjena volišča in zagotovi sprotno štetje glasovnic, oddanih na predčasnih volitvah, Državna volilna komisija (DVK) pa je ta predlog zavrnila, je na današnji novinarski konferenci spomnil Janša.

Danes je prvi dan predčasnega glasovanja, glasovnice pa se preštejejo šele na dan glasovanja, v nedeljo. Zato je varovanje teh glasovnic po Janševem mnenju vprašljivo. Zakon o volitvah v DZ ne prepoveduje sprotnega štetja glasov oz. tega ne določa, po logiki bi morali glasovnice prešteti vsak dan po koncu glasovanja in o tem narediti zapisnik, meni.

"Še bolj vprašljivo" pa se mu zdi, da je v nekaterih slovenskih krajih na enem mestu za predčasno glasovanje združenih več volilnih okrajev. Zakon o volitvah v DZ namreč v 69. členu določa, da se predčasno glasovanje opravi na posebnem volišču na območju okrajne volilne komisije. "To, kar se dogaja danes v Ljubljani in Mariboru in še v nekaterih drugih mestih v Sloveniji, je nezakonito," je izpostavil in dodal, da so tudi na to opozorili DVK, a ta "s preglasovanjem zavrača logične predloge, ki bi zgolj povečale zaupanje v transparentnost in poštenost volitev".

SDS bo vztrajala pri spoštovanju zakona o volitvah v DZ in pri zagotovitvi transparentnosti predčasnega glasovanja in te pomisleke predstavila tudi mednarodni delegaciji, ki spremlja volitve, je napovedal. Dodal je, da v SDS ne postavljajo pod vprašaj legitimnosti volitev, temveč zadosten nadzor na predčasnih volitvah.

Ob teh pozivih pa je danes kandidatka SDS za evropske volitve Zala Tomašič pred ljubljanskim voliščem volivcem, ki so prišli glasovat predčasno, delila letake stranke in pozivala, naj glasujejo zanjo, zaradi česar je po njenih navedbah posredovala tudi policija.

"Tukaj ne vidim nobene kontradiktornosti, vidim pa je veliko v tem, da je okrajna volilna komisija zdaj reagirala na delitev volilnega materiala na pločniku kljub temu, da ni volilnega molka (...), se je pa to dopuščalo vsem ostalim doslej," je komentiral Janša.