Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SCT se otepa stečaja

Deli na:

Navkljub temu, da je podjetje Instalacije Grosuplje že sredi meseca vložilo predlog za uvedbo stečaja družbe SCT, ta do danes omenjenega predloga še ni prejela. V SCT obenem trdijo, da so pravzaprav Instalacije Grosuplje njihov dolžnik; te navedbe grosupeljsko podjetje ocenjuje kot neresnične in nedokazane.

Navkljub temu, da je podjetje Instalacije Grosuplje že sredi meseca vložilo predlog za uvedbo stečaja družbe SCT, ta do danes omenjenega predloga še ni prejela. V SCT obenem trdijo, da so pravzaprav Instalacije Grosuplje njihov dolžnik; te navedbe grosupeljsko podjetje ocenjuje kot neresnične in nedokazane.

Podjetje Instalacije Grosuplje je predlog za uvedbo stečaja družbe SCT vložilo na Okrožno sodišče v Ljubljani sredi decembra. Kot so za STA pojasnili v Instalacijah Grosuplje, je razlog za zahtevo za stečaj zaščita interesov upnika, saj dolžnik kljub priznanim terjatvam teh ni želel poravnati, ob tem pa je začel odtujevati svoje premoženje.

To posledično pomeni, da je začel zmanjševati bodočo stečajno maso, s čimer bi bili oškodovani vsi dolžnikovi upniki. Kot so pojasnili v podjetju Instalacije Grosuplje, je predlog za uvedbo stečaja sodišče prejelo 15. decembra.

SCT je danes pojasnil, da imajo z Instalacijami Grosuplje na sodišču odprte štiri pravne zadeve, ter da v teh postopkih pojasnjujejo, da je v bistvu grosupeljsko podjetje njihov dolžnik.

V Instalacijah Grosuplje ocenjujejo navedbe kot neresnične in nedokazane. "SCT za svoje trditve v sodnih postopkih ni predložil nobenega relevantnega dokaza. Instalacije Grosuplje nimajo nobene obveznosti do SCT, kar je SCT v mesecu oktobru tudi pisno potrdil ob priznanju naših terjatev," so še pojasnili v Instalacijah Grosuplje.

Dolg SCT do Instalacij Grosuplje znaša 525.900 evrov, čemur je treba še prišteti zamudne obresti, so še povedali v grosupeljskem podjetju. Odprte postavke se nanašajo na objekte: Krisma Ljubljana, Center urbane kulture Kino Šiška, Onkološki inštitut, Pediatrična klinika in Psihiatrična klinika.


"Od navedenega zneska SCT upniku Instalacije Grosuplje kot nesporen zahtevek priznava znesek v višini 424.216 evrov," so še pojasnili za STA v grosupeljskem podjetju.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je predlog za stečajni postopek vložila tudi hčerinska družba SCT SCT Obrati, medtem ko je družba SCT Gem vložitev napovedala, a tega do danes še ni storila.

SCT Gem je v sistemu SCT največji poslovni vir, opravlja pa prevozne storitve in strojne storitve gradbene mehanizacije.

Dolgovi družbe SCT Obrati znašajo 13 milijonov evrov, od tega je skoraj polovica neporavnanih terjatev, dolgovi matične družbe SCT pa presegajo 200 milijonov evrov.

Bankrot SCT je po mnenju ekonomista Jožeta P. Damijana le še vprašanje časa. SCT se iz težav, v katere je zašel, po njegovih besedah ne more rešiti, ne glede na to, koliko hčerinskih podjetij bo spravil v stečaj. Prisilna poravnava pri tolikšni izpostavljenosti obveznostim do bank in dobaviteljev pa ne more biti uspešna, ocenjuje Damijan.