Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SCT gre v prisilno poravnavo

Deli na:

Upravni odbor družbe SCT je ugotovil, da je družba insolventna, zato bo danes vložil predlog za začetek postopka prisilne poravnave, so sporočili iz družbe. Ta poteza se je po finančnih težavah podjetja in številnih predlogih za stečaj, ki so jih podajali upniki, pričakovala. O poslu v Rusiji, ki naj bi rešil podjetje in slovensko gradbeništvo, še vedno ni uradno nič rečenega.

Upravni odbor družbe SCT je ugotovil, da je družba insolventna, zato bo danes vložil predlog za začetek postopka prisilne poravnave, so sporočili iz družbe. Ta poteza se je po finančnih težavah podjetja in številnih predlogih za stečaj, ki so jih podajali upniki, pričakovala. O poslu v Rusiji, ki naj bi rešil podjetje in slovensko gradbeništvo, še vedno ni uradno nič rečenega.

Poleg tega izvaja vse potrebne ukrepe za finančno in poslovno prestrukturiranje družbe, so sporočili iz tega gradbenega velikana, v katerem omenjajo tudi možnost dokapitalizacije s strateškim partnerjem iz tujine.

Namen vseh aktivnosti je, da z racionalizacijo poslovanja in finančnim prestrukturiranjem ohranijo matično družbo SCT, dosežejo dogovor z upniki o višini in rokih poplačila obveznosti in zagotovijo nadaljnje sodelovanje z dobavitelji in kooperanti. "S prisilno poravnavo bomo zagotovili tudi enakopravno obravnavanje vseh upnikov družbe," pravijo v SCT.

Ob tem ocenjujejo, da bo del zaposlenih iz insolventnih hčerinskih družb, ob uspešnem postopku prisilne poravnave, imel možnost ponovne zaposlitve v skupini SCT. Vendar opozarjajo, da se bo število zaposlenih v skupini moralo prilagoditi stanju v gradbeništvu v Sloveniji, kjer v tem trenutku in tudi v prihodnje ni na vidiku nobenih novih investicijskih projektov.

Več podrobnosti o vseh aktivnostih v zvezi s finančnim prestrukturiranjem družbe v SCT v tem trenutku še ne morejo razkriti, saj se bodo intenzivno nadaljevale tudi v začetku prihodnjega leta, še pojasnjujejo v tem največjem slovenskem gradbenem podjetju.

Po poročanju Radia Slovenije naj bi prvi mož SCT Ivan Zidar sicer imel pripravljena dva scenarija - najprej naj bi skušal odobritev prisilne poravnave doseči s tretjinskim poplačilom upnikov v petih letih, če ta predlog ne bi uspel, pa naj bi predlagal polovično poplačilo terjatev v desetih letih.

Pri tem velja omeniti da je pred kratkim na ljubljanskem okrožnem sodišču predlog za stečajni postopek vložila družba SCT Obrati, hčerinska družba SCT, to je napovedala tudi družba SCT Gem. Dolgovi družbe SCT Obrati znašajo 13 milijonov evrov, od tega je skoraj polovica neporavnanih terjatev, dolgovi matične družbe SCT pa naj bi presegali 200 milijonov evrov.

Podjetje Instalacije Grosuplje pa je sredi decembra vložilo predlog za uvedbo stečaja družbe SCT, a so v tem pretekli teden dejali, da omenjenega predloga še niso prejeli. V SCT so obenem zatrdili, da so pravzaprav Instalacije Grosuplje njihov dolžnik; te navedbe grosupeljsko podjetje ocenjuje kot neresnične in nedokazane.

V SCT ob vsem skupaj še navajajo, da je v sklopu sanacije družbe možna tudi dokapitalizacija s strateškim partnerjem iz tujine, obenem pa izpostavljajo, da je za dolgoročno uspešno preživetje SCT ključno, da ima posle. V Sloveniji SCT trenutno izvaja dela na 64 gradbiščih, v tujini pa dela potekajo v BiH, Srbiji, Albaniji in na Kosovu, prav tako pa računamo tudi na tržišči Libije in Rusije.

V zvezi z Rusijo ne gre spregledati, da je nacionalni radio v sredo poročal, da naj bi se SCT v zadnjih dneh dogovoril za 3,8 milijarde evrov vreden posel v tej državi. Vendar pa so iz družbe nato sporočili, da se za posle v Rusiji sicer pogovarjajo, vendar da ni še nič dogovorjeno.

Dodali so le, da gre za velike posle, ki bi, če bi jih dobili, pomenili polno zapolnitev gradbenih zmogljivosti SCT, pa tudi celotne slovenske gradbene operative. Podrobnosti o tem niso razkrili, so pa pojasnili, da ne gre za objekte, ki so v sklopu priprav za olimpijske igre v Sočiju, kot so na podlagi neuradnih informacij poročali nekateri mediji.

SCT je že od leta 1988 navzoč na ruskem trgu, prvi projekt družbe pa je bila izgradnja letališča Soči, ki mu je v 90. letih sledila gradnja večih objektov v Moskvi in v sibirskem Jakutsku, kjer so zgradili pediatrično kliniko s 65.000 kvadratnimi metri površine. Na podlagi teh referenc je SCT v Rusiji prepoznaven kot zanesljiv in kakovosten izvajalec gradbenih del.

Na osnovi tega in ob dejstvu, da v Sloveniji v tem trenutku in tudi v prihodnje ni na vidiku nikakršnih novih investicijskih projektov, v SCT že od leta 2000 intenzivno iščejo in izvajajo dela v tujini, med drugim tudi v Rusiji. Prav zato je predsednik upravnega odbora SCT Zidar od avgusta letos večkrat obiskal Rusijo in začel z pogovori o pridobivanju novih poslov v omenjeni državi, poudarjajo v SCT.

Na gospodarskem ministrstvu so pred časom poudarili, da država ne bo pomagala SCT, da se izogne morebitnemu stečaju oz. prisilni poravnavi, saj ni pristojna za reševanje posameznih zasebnih podjetij. Odločitve o tem, ali je podjetje zrelo za prisilno poravnavo ali stečaj, pa so v pristojnosti lastnikov, nadzornih svetov, uprav in upnikov podjetij, pravijo.

Po mnenju ekonomista Jožeta P. Damijana je sicer bankrot SCT le še vprašanje časa. SCT se iz težav, v katere je zašel, po njegovih besedah ne more rešiti, ne glede na to, koliko hčerinskih podjetij bo spravil v stečaj. Prisilna poravnava pri tolikšni izpostavljenosti obveznostim do bank in dobaviteljev pa ne more biti uspešna, ocenjuje.

Kot je za STA pojasnil Damijan, so težave SCT bolj kot s krizo, ki je prizadela vsa gradbena podjetja, povezane z managerskim lastninjenjem podjetja. Z managerskim odkupom prek bančnih kreditov je prišlo do popolnega izčrpavanja denarnega toka krovnega podjetja in njegovih hčerinskih družb. SCT je zaradi tega še v težjem položaju, tako Damijan, v katero je zašel propadli Vegrad, ki ga niso pestile te dodatne finančne težave zaradi managerskega odkupa.