pozar2.resized Svet24.si

FOTO: Velika hala je gorela kot bakla

IMG-1488434172d8b4131d30e792e08badfd-V Svet24.si

FOTO: Huda nesreča na gorenjski avtocesti: ...

marinka-pečjak Svet24.si

Pionirka novih jedi in okusov v slovenskih ...

miran mihelic-facebook2 Reporter.si

Nepotizem in klientelizem v državni agenciji: od ...

božo-dimnik Necenzurirano

Vsa naključja Boža Dimnika #komentar

Damjan Murko Odkrito.si

Kako daleč bo šel Damjan Murko?

kubiak Ekipa24.si

Takole je Poljak skočil na URNAUTA! Poglejte si ...

Slovenija

Satelitske stranke SDS: kdo lahko Janši omogoči še četrtič postati premier

Deli na:
Satelitske stranke SDS: kdo lahko Janši omogoči še četrtič postati premier

Marjan Podobnik, Aleksandra Pivec, Matej Tonin sedijo ob Janezu Janši. - Foto: Bobo

Ob SDS Janeza Janše je še prostor za NSI Mateja Tonina, SMC Zdravka Počivalška pa najbrž niti koalicija z SLS Marjana Podobnika ne more rešiti. Janša zato upa, da bodo satelitske stranke dosegle dovolj dobre rezultate in mu omogočile sestaviti novo vlado.

V koaliciji Povežimo Slovenijo se povezujejo SLS Marjana Podobnika, NLS Franca Kanglerja, Zeleni Andreja Čuša in SMC Zdravka Počivalška. Koalicija POS ne more račaunati na kočevskega župana Vladimirja Prebiliča, ki ji je dal košarico. Računa pa nekdanjo kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec, ki je ustanovila stranko Naša dežela, v kateri je zbrala tudi svoje somišljenike iz Desusa, ki ga je zapustila po odmevni aferi v zvezi z izleti na Krasu in v Izoli. Prav ta nahrbtnik jo bo spremljal tudi na volitvah.

Vendarle tudi koalicija POS predstavlja večinoma stare obraze v politiki, ki jih je že dovolj v največji vladni stranki. Zaradi polarizacije, ki bo zlasti pred volitvami zelo močna, bo že za NSI ostalo zelo malo prostora, kaj šele za druge akterje, ki naj bi okrepili desno sredino.


V zadnjem času se kot potencialna ustanovitelja nove stranke omenjata tudi ministra Janez Poklukar in Mark Boris Andrijanič. Prvi je kot minister za zdravje na samem vrhu lestvice priljubljenih politikov, drugi pa kot minister za digitalizacijo sveži obraz v politiki. Za oba je precej malo možnosti, da bi se odločila za projekt nove stranke. Poklukar je prezaposlen z epidemijo, k nam prihaja četrti val, ljudje pa so precej nezadovoljni z omejevalnimi ukrepi.

Andrijanič prihaja iz kroga desnih liberalcev (v to skupino spadata tudi nekdanja evropska poslanka Romana Jordan in nekdanji minister Žiga Turk), ki so se pred leti gibali okoli SDS, po radikalizaciji te stranke pa so se zbližali z NSI, ki je Andrijaniča tudi uradno predlagala za ministra za digitalizacijo. Na naše vprašanje je odgovoril, da ni in nikoli ni bil član nobene politične stranke. Javno pa je tudi zavrnil, da bi ustanavljal novo stranko: »Trenutno ves svoj čas in energijo usmerjam v to, da digitalizacija postane nacionalna prioriteta in projekt, ki združuje ne samo celotno družbo, ampak tudi celotno politiko.«

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Loading...