regina kogoj 14 Odkrito.si

Hude zdravstvene težave Irene Kogoj - Regine

andrew freund Svet24.si

Našli pogrešanega 5-letnika. V plastiko ovito ...

Svetlobni delavci Petisvet.si

Čigav prihod napoveduje stara prerokba?!

alenka bratusek bobo1 Svet24.si

Je ministrica Alenka Bratušek izsiljevala župana...

6_boštjan Romih z Danom in Lilo Svet24.si

Boštjana Romiha divjanje ni zanimalo

luka šulić Njena.si

Slovenski glasbenik pokazal ženin nosečniški ...

ilka štuhec Njena.si

Ilka Štuhec navdušila v kopalkah in sporočila ...

Slovenija

Šarec: Žalosti me, da del slovenske opozicije, pa še kdo, bolj sodeluje s Hrvati kot pa z domačo politiko

Deli na:
Šarec: Žalosti me, da del slovenske opozicije, pa še kdo, bolj sodeluje s Hrvati kot pa z domačo politiko

Foto: Bobo - Predsednik vlade Marjan Šarec.

Premier Marjan Šarec je danes zagotovil, da ob prisluškovalni aferi glede arbitraže Slovenija s Hrvaško ni "v nič večjem sporu, kot smo bili doslej, tudi nobenih izrednih razmer ni". Kljub srečanju s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem minuli teden pa Hrvaška ni nič bolj pripravljena na implementacijo arbitražne razsodbe, je dodal.

Ob robu seje državnega zbora je na novinarska vprašanja dodal, da je povedal že vse v povezavi s to afero. "Dodam lahko samo to, da me žalosti, da del slovenske opozicije, pa še kdo, bolj sodeluje s Hrvati kot pa z domačo politiko. Tega na Hrvaškem ne boste našli, tam je enotnost," je opozoril Šarec.

Nadaljeval je, da v Sloveniji nekateri "vsak trenutek izkoristijo, da lahko blatijo domačo politiko, na ta način, da se hvali druge in govori, kako so zadeve neprimerne". Na vprašanje, katere konkretne primere ima ob tem v mislih, je Šarec odvrnil, da se ve, "kdo v zadnjih dneh največ tvita in kdo govori, da nismo prav naredili".

Kot je poudaril, se moramo boriti za svoje interese. "Kakšna država pa smo, če ne bomo povedali, da nas kakšne stvari kdaj pa tudi motijo. Vsaka država dela za svoj nacionalni interes in tako mora tudi Slovenija," je dejal Šarec.

V preteklih dnevih so se medtem pojavili nekaterih dvomi, kako je televizija POP TV dobila posnetke o poskusu vplivanja na televizijo. Šarec je danes zavrnil očitke, da jih je televizija dobila od vlade, prav tako ne verjame, da so jih mediji dobili od Sove. Zatrdil je tudi, da prisluhov sam ni slišal, dokler jih niso objavili mediji, pred tem je bil obveščen samo, da "nekaj obstaja".


Po njegovih besedah nekateri ljudje le iščejo vse možne razloge, da bi se očrnilo domačo vlado, ki ne dela drugega, kot da se bori za slovenski interes.

"V bodoče bi si pri tem želel več enotnosti," je poudaril Šarec. Po njegovi oceni je narobe, da se ves čas sklicuje na neke tuje vlade, kako one dobro delajo, Slovenija bi pa morala molčati in se nikoli na nič odzvati.

Slovenija se je v začetku prejšnjega tedna ostro odzvala na razkritje portala 24ur.com, da je hrvaška vlada preko posredovanja prvega moža avstrijske medijske hiše Styria na Hrvaškem, Ivana Tolja, poskušala vplivati na POP TV in preprečiti objavo podatka, da naj bi slovenskemu sodniku Jerneju Sekolcu in agentki Simoni Drenik med arbitražnim postopkom o meji leta 2015 prisluškovala hrvaška obveščevalna služba SOA.

Šarec je nato v Bruslju ob robu izrednega vrha EU s hrvaškim kolegom Plenkovićem spregovoril o prisluškovalni aferi. Med drugim je Plenkovića pozval, naj se vzdržijo neevropskih dejanj in slabih praks, ob tem je ponovil tudi stališče Slovenije glede veljavnosti arbitražne razsodbe. Plenković medtem vztraja pri stališču Hrvaške glede zavračanja arbitraže razsodbe in zagotavlja, da Zagreb ni vplival na medije v Sloveniji.

Premierja sta prejšnji teden sicer govorila tudi v Dubrovniku ob robu vrha pobude držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske (16+1), ko so bile v ospredju druge teme. Šarec je takrat, tudi v luči zapletov glede arbitraže, ocenil, da zaenkrat ni pogojev za uradno srečanje s Plenkovićem.

Loading...