reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šarec: Vojaki so se predčasno vrnili iz Iraka, ker tam do februarja ne bi imeli kaj početi

Deli na:
Šarec: Vojaki so se predčasno vrnili iz Iraka, ker tam do februarja ne bi imeli kaj početi

Foto: Anže Malovrh/STA

Premier Marjan Šarec je po iranskem napadu na bazo v Iraku, v kateri so bili tudi slovenski vojaki, dejal, da Slovenija ostaja na vseh misijah. Kot je poudaril, so misije tisto, kar zvišuje ugled Slovenske vojske in Slovenije v svetu. "Če smo verodostojen partner, potem se moramo obnašati tako, da naši partnerji računajo na nas," je poudaril.

Na vprašanje ob robu včerajšnje razglasitve Delove osebnosti leta, ali je bila vlada enotna pri odločanju gleda umika pripadnikov Slovenske vojske iz Iraka, je Šarec odvrnil, da "tukaj ni bilo nobenega odločanja, zato ker ni bilo govora o umiku".

Kot je dejal, gre za odločitev v pristojnosti ministrstva za obrambo, in ob tem poudaril, da ne gre za umik slovenskih vojakov, ampak za predčasno prekinitev kontigentna. Vojaki inštruktorji do rotacije 1. februarja v sedanji situaciji namreč ne bi imeli nobenih nalog in ministrstvo se je odločilo, da jih prepelje domov, s februarjem pa bo Slovenija v Irak poslala nov kontingent.

Slovenija se je za evakuacijo šestih vojakov iz Iraka odločila po iranskem raketnem napadu v noči na sredo, v katerem je bila napadena tudi baza v Erbilu, v kateri so bili nastanjeni. Sprva je bila napovedana evakuacija skupaj z njihovimi nemškimi kolegi, a je Nemčija nato zaradi umirjanja položaja v državi to odpovedala, je spomnil Šarec.


Obrambno ministrstvo pa se je nato po njegovih besedah odločilo, da ne bo nič narobe, če se rotacija slovenskih vojakov zgodi že zdaj. Minister za obrambo Karl Erjavec je v sredo mnenje spreminjal predvsem glede na spreminjaje razmer na terenu, je včeraj ocenil Šarec.

Premier je bil nekoliko kritičen do po njegovi oceni "nekoliko preveč" vključevanja javnosti v sredino odločanje o evakuaciji slovenskih vojakov. "Morda bi bilo bolje to storiti za zaprtimi vrati in potem javnosti sporočiti končno odločitev," je dodal.

Ob tem je še izpostavil, da za vojsko to ni neka posebna situacija, saj so v preteklosti imeli že mnogo hujše situacije na drugih kriznih žariščih.

Šest slovenskih vojakov se je sicer medtem danes zvečer vrnilo Slovenijo.