požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šarec pred kongresom Desus dal klofuto Erjavcu: zaradi godlje z evakuacijo vojakov ga bo poklical na zagovor

Deli na:
Šarec pred kongresom Desus dal klofuto Erjavcu: zaradi godlje z evakuacijo vojakov ga bo poklical na zagovor

Karl Erjavec in Marjan Šarec na slovesnosti ob dnevu Poveljstva sil Slovenske vojske. - Foto: Bobo

Predsednik vlade Marjan Šarec se bo po kongresu DeSUS z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem temeljito pogovoril o razmerah na ministrstvu in v Slovenski vojski, so danes za STA pojasnili v Šarčevem kabinetu. S tem so se odzvali na različne interpretacije Šarčeve kritike ravnanja nekaterih politikov ob evakuaciji vojakov iz Iraka.

Šarec je namreč v soboto prek Twitterja opozoril, da je bil medijski pomp okrog slovenskih vojakov zadnje, kar so si želeli. "Žal so nekateri izkušenejši politiki to popolnoma zanemarili in izvedli vse na očeh javnosti. Z mednarodnim ugledom se ne gre igrati," je med drugim navedel premier, ki je bil do vključevanja javnosti v odločanje o evakuaciji slovenskih vojakov kritičen že nekaj dni pred tem.

Erjavec je za STA navedel, da tvita ne razume kot kritike, ki bi letela nanj, in pozornost preusmeril na odnos med premierjem in predsednikom republike Borutom Pahorjem.

Iz kabineta predsednika vlade pa so za STA danes dodatno pojasnili, da se bo Šarec po kongresu DeSUS "temeljito pogovoril z ministrom o stanju in razmerah na ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski". Kot so dodali, predsednik vlade strogo ločuje med strankarsko politiko in delom na posameznem ministrstvu, s svojo izjavo in ravnanjem pa ne želi vplivati na prihajajoči kongres DeSUS. Na njem se bo sicer dolgoletni predsednik stranke Erjavec za predsedniško funkcijo pomeril s kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec in jeseniškim občinskim svetnikom Borutom Stražišarjem.



Dodal je, da se je v konkretnem primeru "pokazalo, da najodgovornejši v tej državi niso ravnali preudarno, kar je bilo neprijetno presenečenje glede na izkušnje, ki jih imajo na mednarodnem in varnostnem področju".

Slovenija se je za evakuacijo šestih vojakov iz Iraka odločila po iranskem raketnem napadu, v katerem je bila napadena tudi baza v Erbilu, v kateri so bili nastanjeni. Sprva je bila predvidena evakuacija v sodelovanju z nemško vojsko, a je ta umik odpovedala, tako da so se slovenski vojaki v četrtek vrnili v domovino z vladnim letalom falcon.

Slovenija je ob tem zatrdila, da ostaja v operaciji Neomajna odločenost v Iraku, ki je namenjena urjenju iraških sil v boju proti teroristični skupini Islamska država. Naslednji kontingent bo v Irak predvidoma napoten februarja oziroma ko se bo znova začelo usposabljanje iraških vojakov.