900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šarec: Policisti na terenu mi pravijo, da je stanje dobro, a morda mi ne povedo vsega

Deli na:
Šarec: Policisti na terenu mi pravijo, da je stanje dobro, a morda mi ne povedo vsega

"Vilfan mi je zagotavljal, da je vse v redu, izkazalo pa se je drugače." - Foto: Bobo

Predsednik vlade Marjan Šarec se je odzval na ostre kritike predsednika Sindikata policistov Slovenije Kristjana Mlekuša in ocenil, da za izrečene očitke ni nobenega razloga. Ob tem so v njegovem kabinetu izpostavili, da "predsednik vlade izrazito ceni zaposlene v policiji".

Predstavniki sindikata so bili na včerajšnji novinarski konferenci ostri do navedb premierja Šarca za portal Pod črto. V njem se je med drugim obregnil ob "preveč sindikalnih bojev" in dodal, da sindikat ni tisti, ki mora voditi policijo. V sindikatu policistov so danes ocenili, da je premier "s svojimi izjavami grobo kršil temeljna načela demokratične družbe in pravne države", v njegovih izjavah pa vidijo "napad na delavce".

V kabinetu predsednika vlade pa so prepričani, da komentarji predsednika vlade oziroma izražanje njegovih jasnih stališč, povezanih z delovanjem predsednika Sindikata policistov Slovenije, niso kršitev temeljnih načel demokratične države. "Ob tem ko predsednik sindikata omenja svobodo sindikalnega delovanja - v katero predsednik vlade nikoli ni posegal, prav nasprotno - velja hkrati omeniti tudi svobodo izražanja," so dodali.

Ob tem so navedli, da predsednik vlade policijo izrazito ceni, glede očitkov o zapostavljenosti pa so spomnili na sklenjeni stavkovni sporazum, zvišanje proračunskih sredstev ter na 15 milijonov evrov, ki so jih zagotovili za posebni projekt varovanja schengenske meje. "Njegov namen je dodatno plačilo policistom, ki skrbijo za varnost državljank in državljanov v obmejnem pasu in tudi notranjosti. Cilj vlade namreč je, da bi Slovenija ostane varna," so v kabinetu navedli v odzivu.

Šarec je o tem zvečer spregovoril tudi v Odmevih na Televiziji Slovenija in dodal, da bodo nadaljevali delo, ki bo težilo k dodatnemu izboljšanju razmer za policiste, četudi so se te že izboljšale. "Ko govorim s policisti na terenu, mi zagotavljajo, da je stanje dobro," je povedal, a dodal, da dopušča možnost, da mu ne povedo vsega.

Ponovil je, da stoji tudi za svojimi ocenami, da se v vsakem poklicu, tako policiji kot v politiki, najde kdo, ki ni v čast poklicu. Ob tem se je obregnil ob Sindikat policistov Slovenije, ki je eden od dveh policijskih sindikatov, in se je v preteklosti že posluževal spornih metod, zato so tudi menjali njegovo vodstvo, Šarec pa je sindikatu tudi očital, da so želeli zamenjati vladno glavno pogajalko v pogajanjih o uresničevanju stavkovnega sporazuma.



Šarec je znova zagotovil, da je Slovenija varna država, četudi se kriminala, tudi tistega, ki se zgodi mimo migrantske problematike, ne da povsem preprečiti.

Ob tem pobudo za mešane patrulje ob slovensko-italijanski meji vidi v luči prizadevanj za čim boljše sodelovanje in jo pozdravlja. Zanikal je, da bi bile te patrulje odgovor na težnje Italije po enostranskih ukrepih za preprečevanje migracij.

O očitkih civilnodružbene iniciative Info Kolpa policiji glede nezakonitega zavračanja tujcev, ki izrazijo namero zaprositi za azil, pa je Šarec dejal, da zaupa policistom in vodstvu policije ter verjame, da policija ravna zakonito.

Šarec se je odzval tudi na očitke sindikata policistov o spornem zaposlovanju ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja, ki da je po strankarski liniji zaposlil svetovalca, temu pa ni treba niti na delo v Ljubljano, pač pa dela v Gotenici. Šarec je dejal, da gre za eno od zaposlitev na zaupanje in da je ta zakonita.

Na vprašanje, ali minister za obrambo Karl Erjavec, ki ga zaradi interpelacije čaka nastop v DZ, uživa njegovo zaupanje, Šarec ni neposredno odgovoril. Dejal je le, da bo Erjavec pripravil odgovor na interpelacijo, nato pa bodo o tem, ali jih je prepričal, odločili poslanke in poslanci.