zala kralj, gašper šantl Odkrito.si

Zala Kralj sprejela presenetljivo odločitev!

gabrielle crahan Svet24.si

Preminula 22-letna hči znanega glasbenika: tri ...

prebujenje Petisvet.si

Kam nas v resnici vodijo nove energije?

marjan šarec Svet24.si

Šarec SDS-u zažugal: "Na mojem hrbtu ne boste ...

meghan markle Svet24.si

Razkrili, koga je skušala Meghan omrežiti pred ...

086mv Njena.si

Lara Komar spakirala kovčke in odšla

plestenjak 5 Njena.si

Blaž Švab spregovoril o svoji poroki

Slovenija

Šarcu ni dišala Möderndorferjeva kritika: Pojdi v politiko in videl boš, da ni vse tako enostavno

Deli na:
Šarcu ni dišala Möderndorferjeva kritika: Pojdi v politiko in videl boš, da ni vse tako enostavno

Foto: Bobo - Marjan Šarec

Premier Marjan Šarec je ob srečanju z letošnjimi Prešernovimi nagrajenci v Kranju za razliko od predsednika upravnega odbora Prešernovega sklada Vinka Möderndorferja, ki je na četrtkovi državni proslavi ob kulturnem prazniku Slovenijo primerjal z Butalami, izbral spravljiv nagovor. Pozval je k sobivanju tako prebivalcev kot vseh segmentov družbe.

Kot univerzitetni diplomirani igralec, zdaj v funkciji predsednika vlade, je za trenutek stopil v čevlje umetnikov in poudaril, da njihov kruh ni lahek - "kajti človek da notri sebe, nikogar ne zanima, ali si bolan, utrujen, ti je kdo umrl ali kaj podobnega, moraš iti svojemu poslanstvu naproti in cilj tvoj je izprazniti sebe in napolniti publiko". Tisti, ki tega niso preizkusili, pa po njegovem mnenju tudi nikoli ne bodo razumeli.

Dojemanje slovenske umetnosti je po Šarčevih besedah lahko takšno ali drugačno, Slovenci pa smo kot narod "lahko včasih tudi Butalci". Takšni po njegovem prepričanju smo - nič boljši ali slabši ter nič bolj ali manj pomembni od drugih narodov, ki štejejo 50, 100 ali 500 milijonov prebivalcev. Kdor misli, da je "vse po svetu boljše", se moti, je poudaril.

Kot razliko pa je izpostavil, da tako bogatega jezika mnogi ti narodi nimajo. "Nimajo ne toliko narečij, ne toliko kulturnih ustvarjalcev in naš narod je bogat. Veličina naroda se ne meri v številu prebivalcev niti v površini, meri se v srcu naroda. In slovenska kultura je ohranila narodovo identiteto in jo bo tudi naprej. Slovenska kultura nikoli ne bo propadla in tudi narod ne bo propadel," je dejal.Poudaril je tudi, da ga "včasih moti", ker se slovenski kulturni praznik dojema kot priložnost, da "nekdo z odra politikom pove, kar jim gre". Sam tem kulturnikom svetuje, naj se podajo v politiko, kjer po njegovih besedah prav tako ni enostavno. Obenem se mu ne zdi primerno, da se kulturo primerja z oklepniki, kar je bilo slišati na četrtkovi proslavi.

"Potrebujemo vse, nenazadnje je bil tudi prvi slovenski general hkrati tudi pesnik, kar pomeni, da gre to skupaj in da ta narod potrebuje tako vojsko kot tudi kulturo, zdravstvo, šolstvo in vse segmente te družbe, da lahko preživi," je dejal premier. Omenil je tudi za 30 milijonov več sredstev za kulturo v letošnjem proračunu, s katerim pa po njegovih besedah nikoli ne bodo vsi zadovoljni.

Nazadnje je - v duhu Prešerna - izrazil še upanje, da bodo kultura in vsi ostali segmenti družbe nekoč stopili z roko v roki in "ne obtoževali drug drugega, da so krivi za vse težave na tem svetu". "Sobivajmo, sodelujmo in vsem bo lažje," je pozval ob kulturnem prazniku.

Loading...