Revija Reporter
Slovenija

Šarec o napadu medveda: Ko pride do človeške žrtve, obmolknejo sodišča in druge organizacije

STA

22. jun. 2019 11:12 Osveženo: 11:13 / 22. 6. 2019

Deli na:

Predsednik vlade Marjan Šarec.

Primož Lavre

Po napadu medveda na 80-letno žensko zgodaj danes zjutraj v kraju Vrh pri Želimljah v Občini Škofljica se že pojavljajo prvi politični odzivi. Tako sta se prek Twitterja že odzvala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in premier Marjan Šarec. Zadnji je ministrico pohvalil za predlog interventnega zakona o odvzemu medveda in volka.

Pivčeva je tako tvitnila, da se je zgodilo tisto, česar se je najbolj bala, da je medved je napadel človeka v neposredni bližini naselja. Občanki želi hitro in uspešno okrevanje. "Bodimo previdni, zavedajmo se, da je za uspešno sobivanje potrebno spoštovanje, a tudi ohranjanje pravega ravnovesja, je dodala.

Premier Šarec pa je zapisal: "Vse ima svoje meje, tudi skrb za okolje. Ko pride do človeške žrtve, ni nikjer ne sodišč, ne drugih organizacij. Vsi obmolknejo."

Zato je ministrica Pivec po njegovem prepričanju ukrepala pravilno in predlagala interventni zakon, ki ga je v proceduro nato kljub ne povsem usklajenim stališčem vložilo okoljsko ministrstvo. "Vsega ne moremo rešiti, se pa moramo truditi," je dodal Šarec.

Danes zjutraj ob 5.32 je v naselju Vrh nad Želimljami v občini Škofljica medved napadel 80-letno žensko in jo poškodoval. Odpeljali so jo v ljubljanski klinični center, a po pojasnilih ljubljanske policijske uprave po do zdaj znanih podatkih ni huje poškodovana. Zaradi dogodka so aktivirali tudi lovce in pristojne na zavodu za gozdove, ki trenutno izvajajo ukrepe v skladu s svojimi pristojnostmi.

Do dogodka prihaja v času okrepljenih opozoril glede napadov zveri na drobnico in njihovih vpadov v življenjski prostor ljudi, zaradi česar se posledično povečujejo škode, med prebivalci na območjih z največjo gostoto medvedov in tudi volkov pa je občutek varnosti omajan.

Pod pritiskom predstavnikov kmetov in civilne družbe je zato DZ prav ta teden potrdil omenjeni interventni zakon, katerega namen je poseči v prenamnoženo populacijo medveda in volka. Po zakonu je predviden odvzem 200 medvedov in 11 volkov iz narave.