Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šarec: LMŠ ne razpada, smo trdna ekipa, ministri pa pridejo in gredo

Deli na:
Šarec: LMŠ ne razpada, smo trdna ekipa, ministri pa pridejo in gredo

Predsednik vlade Marjan Šarec. - Foto: Bobo

DZ se bo z odstopom premierja Marjana Šarca seznanil danes, v zakulisju pa že potekajo neformalni pogovori o poskusu oblikovanja nove koalicije. Če bo sodelovanje možno, se bodo pogovarjali, katere projekte lahko izvedejo, je povedal Igor Zorčič (SMC). Medtem pa so nekateri partnerji vlade v odhodu vse bolj ostri do Šarca.

Šarec se je po ponedeljkovem odstopu zavzel za predčasne volitve. Da je ta možnost najverjetnejša in najboljša, menijo še nekatere druge stranke. Tako tudi prvak SDS Janez Janša, ki pa je v ponedeljek obenem povedal, da bodo o nadaljnjih korakih odločili organi strank. Izvršilni odbor naj bi zasedal v četrtek.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek pa je že v ponedeljek dejal, da odstop Šarca še ne pomeni potrebe po novih volitvah. S tem je odprl vrata pogovorom o morebitni novi koaliciji. Vodja poslanske skupine SMC Zorčič je včeraj razkril, da pogovori že potekajo, a ne na ravni delegacij strank, pač pa bolj mimogrede. S kom, ni razkril.

Če se bo našla kritična masa strank, ki lahko skozi DZ spravi zakonodajo, ki je nujno potrebna, bodo po njegovih navedbah verjetno vsi ocenili, da je to bolje kot predčasne volitve. Med takšnimi projekti je izpostavil med drugim dolgotrajno oskrbo in demografski sklad. Če soglasja ne bo, pa gredo na volitve, je povedal in zatrdil, da je vseh 10 poslancev SMC v tem stališču enotnih.

Ali bo zdaj prišlo do sodelovanja z Janšo, je po njegovih besedah prezgodaj govoriti. "Če pa se bo našla kritična masa strank, ki bo sprejela zadeve, ki so dobre za državljane, kar bi bilo bolje kot volitve, potem bo pač do tega prišlo," je dodal Zorčič.

V NSi, ki bi utegnila sodelovati pri teh pogovorih, so v ponedeljek že ustanovili volilni štab in pričeli s postopki evidentiranja kandidatov za volitve. Predsednik stranke Matej Tonin je že v prvem odzivu na odstop predsednika vlade ocenil, da v teh okoliščinah ni smiselno oblikovati nove koalicije, četudi možnosti pogovorov, če bi bili k njim povabljeni, v NSi ne zavračajo.

Temu je pritrdil vodja poslanske skupine Jožef Horvat. "NSi ima odprta vrata za vse prave, korektne politične partnerje, vrat nikoli ne zapiramo," je dejal in pojasnil, da sklepa o preprečevanju kakršnihkoli pogovorov izvršilni odbor ni sprejel. Sicer pa so odločitve izvršilnega odbora po Horvatovih besedah vezane na trenutne okoliščine, ki pa se lahko spreminjajo.

Medtem pa je vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper v izjavi v DZ povedala, da z njimi trenutno ne potekajo pogovori o morebitnem povezovanju v novo koalicijo. So se pa poslanci SAB včeraj pogovarjali o tem, da bi bilo še pred volitvami smiselno poskusiti sprejeti spremembe volilne zakonodaje.

Organi SAB bodo po besedah Kociprove o potezah po Šarčevem odstopu govorili v četrtek ali petek, ali pa v začetku prihodnjega tedna.

Predsednica SAB Alenka Bratušek pa je ocenila, da je Šarca zapustila najožja ekipa in mu kaj veliko drugega kot to, kar je naredil, po njenem mnenju ni preostalo.

Tik pred Šarcem je namreč v ponedeljek odstopil finančni minister Andrej Bertoncelj, zdravstveni minister Aleš Šabeder pa je razkril, da je imel Šarec že dobrih 14 dni na svoji mizi tudi njegovo bianco odstopno izjavo. Oba ministra sta iz kvote Šarčeve LMŠ.



Na to je včeraj v veliko ostrejšem tonu do Šarca spomnil poslanec SD Matjaž Nemec. Poleg tega je na Twitterju še navedel: "Želeli smo prvega med enakimi. Dobili smo drugega Janšo. Kdo bo sploh še želel v vlado s Šarcem?"

V SD vidijo sicer kot najboljšo možnost po odstopu Šarca predčasne volitve. "Iskreno mislim, da je v takšnem primeru najbolj čista varianta, da gremo čim prej na predčasne volitve in da dobi Slovenija operativno vlado," je danes povedal vodja poslancev Matjaž Han.

Kritičen je tudi do načina, na katerega je premier odstopil. "Če ne moreš delati, je najmanj, da pokličeš v petek pet predsednikov strank in rečeš: Fantje moji in dekleta, jaz ne morem več. In odstopiš," je do premierjevega načina odstopa kritičen Han.

Tudi po oceni vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca bi bile najboljša možnost predčasne volitve, saj bi bila kakršnakoli koalicija, ki bi se uspela oblikovati v tem mandatu, slabša od aktualne. Na volitvah pa bi se lahko okrepile predvsem stranke, ki zagovarjajo jasne ukrepe v korist državljanov, je dejal.

Prav tako bi se po oceni Vatovca na predčasnih volitvah lahko izoblikovala nova kombinatorika, ki bi oslabila stare navade starih politik.

Organi DeSUS bodo o nadaljnjih korakih odločali v četrtek. Poslanec Ivan Hršak pa je včeraj ocenil, da je velika možnost oblikovanja nove koalicije. "Zagotovo je za državljane boljše, da se tvori neka koalicija, oddela mandat in da se v tem času sprejme zakone," je pojasnil in spomnil, "da koalicije brez DeSUS ni".

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je povedal, da se bo pri vprašanju predčasnih volitev oz. oblikovanja nove vlade prilagodil odločitvam stranke in poslanske skupine. Meni, da je prihodnje dogajanje odvisno od velikih igralcev.

V poslanski skupini LMŠ pa tudi danes molčijo. Šarec pa je v izjavi novinarjem zanikal razpadanje ekipe LMŠ. "Smo trdna ekipa," je dejal in dodal, da "ministri pridejo in gredo". Je pa priznal, da bi za uspešno delo moral opraviti širšo rekonstrukcijo vlade, kar "bi bilo pretežko, preveč tvegano".

Sodeč po izsledkih ankete, ki jo je za časnik Dnevnik izvedla agencija Ninamedia, sicer 60,5 odstotka vprašanih meni, da so predčasne volitve bolj primerna rešitev za Slovenijo.

Poslanci se bodo z odstopom predsednika vlade seznanili na nadaljevanju redne seje v sredo, v okviru mandatno-volilnih zadev. S tem bo celotni vladi prenehal mandat in bo opravljala zgolj tekoče posle. Poseben postopek po odstopu Bertonclja, čigar odstopne izjave Šarec ni poslal v DZ, tako ni smiseln, je včeraj ocenil pravnik Rajko Pirnat.