Revija Reporter
Slovenija

Šarčeva vlada brez sramu krade vsebine tiskanim medijem in jih razpečuje javnim uslužbencem

Marko Medvešek

23. sep. 2019 14:38 Osveženo: 14:46 / 23. 9. 2019

Deli na:

Premier Marjan Šarec in minister za javno upravo Rudi Medved, čigar piarovci razpečujejo neplačane članke.

Bobo

Ko gre za vsebine v tiskanih medijih, se vlada Marjana Šarca obnaša, kot da smo v komunizmu: vse je naše, avtorske pravice ne veljajo.

Služba za odnose z javnostmi ministrstva za javno upravo je slovenskim medijem očitno po pomoti poslala kliping člankov iz medijev. Med njimi so tudi članki iz zadnje, današnje izdaje Reporterja, čeprav izdajatelj naše revije Reporter Media d. o. o. nima z nobeno od kliping agencij, ne z vlado, ne z ministrstvom za javno upravo, sklenjene pogodbe za uvrščanje Reporterjevih člankov v kliping.

V kolofonu revije imamo tudi izrecno napisano: »Izdajatelj Reporter Media d. o. o. izrecno prepoveduje reprodukcijo vsebin objavljenih v reviji Reporter. Za namene uporabe vsebin za pripravo in posredovanje t. i. kliping sporočil ste z družbo Reporter Media d. o. o. dolžni skleniti pisno pogodbo.«

Sklepanje pogodb za uvrščanje člankov medija v kliping je ustaljena praksa, ki pa jo v Šarčevi vladi očitno ignorirajo. Od Reporterjevih vsebin so tako ukradene kolumna Rogonosec, ki jo je napisal Boštjan M. Turk, komentar Stranka mrtvega centra novinarja Igorja Kršinarja, članek Zakopani arhiv pokojnega Jožeta Zagožna ter intervjuja z diplomatom Romanom Kirnom in z glasbenikom Dariom Plesničarjem.

Ne gre le za povzetke, temveč so v klipingu celotni prispevki iz Reporterja v pdf formatu. Te vsebine so avtorski prispevki, ki so z razlogom objavljeni v tiskani (in seveda plačljivi) izdaji, ne pa zastonj na spletu.

V Reporterju smo ministrstvo za javno upravo pozvali, da nemudoma prenehajo z reprodukcijo vsebin, ki so objavljene v reviji Reporter. Za nazaj pa bodo sproženi ustrezni pravni postopki.