Revija Reporter
Slovenija

Šarca je doletela jesenska proračunska ohladitev

Ivan Puc

22. sep. 2019 20:00

Deli na:

Finančni minister Andrej Bertoncelj, za njim premier Marjan Šarec.

Primož Lavre

Z dobro tempiranim pogojevanjem, da bodo podprli proračun le, če vlada že ta mesec v parlament pošlje ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je Levica vsaj za nekaj časa zaustavila več drugih reformnih poizkusov.

Na stranskem tiru so se znašle spremembe davčne zakonodaje. Na eni svoj najdaljših sej je vlada Marjana Šarca sprejela svoj drugi proračun, ki so ga morali ministri linearno skrčiti zaradi nižje napovedi gospodarske rasti.

Pišemo o ministrih in ministricah, ki so na usklajevanjih z ministrom za finance Andrejem Bertoncljem najbolj trdovratno vztrajali pri višjem deležu proračunske pogače in niso bili pripravljeni najti rezerv v resorjih.

S čim je izsiljeval šolski minister Jernej Pikalo?

Zakaj bi deset milijonov evrov več potreboval zunanji minister Miro Cerar?

Kako je zatajil obrambni minister Karl Erjavec, daleč najbolj izkušeni član vladne ekipe? O čem ga niso obvestile strokovne službe, zaradi česar bi bil proračun za obrambo v prihodnjem letu lahko celo nižji (glede na delež v BDP) kot letos?

Razkrivamo kako bi ministrica za delo in socialo Ksenija Klampfer z interventnim zakonom zmanjšala socialne transferje. Bodo vladne stranke zdržale močan pritisk socialno čuteče javnosti?

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24