testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sanaderja prijeli v Avstriji

Deli na:

Bivši hrvaški premier Ivo Sanader ne bo nasprotoval svoji izročitvi iz Avstrije, je danes potrdil njegov splitski odvetnik Željko Gulišija. Če Sanader resnično ne bo nasprotoval svoji izročitvi, bo postopek potekal nekaj tednov, je poročala RTL televizija. Sanaderja so danes prijeli pri Salzburgu, potem ko je v četrtek pobegnil s Hrvaške.

Bivši hrvaški premier Ivo Sanader ne bo nasprotoval svoji izročitvi iz Avstrije, je danes potrdil njegov splitski odvetnik Željko Gulišija. Če Sanader resnično ne bo nasprotoval svoji izročitvi, bo postopek potekal nekaj tednov, je poročala RTL televizija. Sanaderja so danes prijeli pri Salzburgu, potem ko je v četrtek pobegnil s Hrvaške.

Aretacija je po poročanju avstrijske radiotelevizije ORF, ki povzema navedbe policista v St. Michaelu, potekala brez težav, saj se Sanader ni upiral. Z njim je bil v avtomobilu volkswagen beetle še njegov brat Miroslav, ki pa ga niso aretirali.

Po aretaciji so bivšega premiera prepeljali na preiskovalno sodišče v Salzburgu, kjer naj bi mu sodnik po poročanju Jutarnjega lista in hrvaške televizije HTV odredil 30-dnevni pripor. Iz Salzburga naj bi ga sicer po navedbah ORF sčasoma premestili v Innsbrück, saj je zanj pristojno tamkajšnje pravosodje.

Kot je danes povedal direktor hrvaške uprave kriminalistične policije Vitomir Bijelić, je nameraval Sanader preko Münchna poleteti v ZDA, a mu te niso izdale vizuma. Poudaril je, da med policisti in njegovimi odvetniki ni bilo nobenega dogovora o Sanaderjevi predaji.

Po poročanju HTV naj bi Sanader v času aretacije bil na poti proti Nemčiji. ZDA naj bi mu najprej vizum že izdale, a so ga nato preklicale.

Hrvaška stran je sicer danes takoj po obvestilu avstrijskih pristojnih organov o prijetju Sanaderja pri Salzburgu napovedala, da bo čim prej zahtevala njegovo izročitev.

Dokumentacija, na osnovi katere bodo hrvaški organi pripravili zahtevo za izročitev, mora med drugim vsebovati podatke, ki potrjujejo SanaderjevoSanaderja ter nalog za razpis tiralice. identiteto, odločitev Uskoka o začetku preiskave, odločitev sodišča o enomesečnem preiskovalnem zaporu za

"Hrvaška bo morala v zahtevi za izročitev tudi dokazati, da ne gre za vojni ali politični pregon, na kar se osebe, aretirane v tuji državi, najpogosteje sklicujejo, da bi se izognile izročitvi," je povedal preiskovalni sodnik Krešimir Devčić.

Tudi hrvaški mediji pišejo, da bo lahko Sanader upočasnil izročitev Hrvaški, če bo poskusil dokazati, da je postopek proti njemu na Hrvaškem politično motiviran. Sanader je namreč po vrnitvi v sabor večkrat poudarjal, da so obtožbe na njegov račun posledica političnega pregona državnega vrha.

Če bi Sanader zahteval politični azil v Avstriji, bi lahko to še dodatno zapletlo njegovo izročitev, ugibajo hrvaški mediji.

Hrvaški mediji tudi ocenjujejo, da bi stvar lahko zavlekla, ker Hrvaška še ni članica EU in v njenem primeru torej ne velja evropski nalog za prijetje, s katerim bi celotni postopek izročitve sklenili v približno dveh tednih.

Ob tem ugibajo, da bo izročitev lahko trajala kar nekaj mesecev, saj ima Avstrija najbolj zapleten in najdaljši postopek za izročitev v EU.

Izročitev pa bi se lahko popolnoma ustavila, če ima Sanader dejansko tudi avstrijsko državljanstvo, kot še vedno ugibajo hrvaški mediji in dodajajo, da bi si ga lahko pridobil v mladosti, ko je živel v Avstriji. V skladu s svojo zakonodajo Avstrija namreč svojih državljanov ne izroča.

Sicer je Sanader v Avstriji študiral in živel konec 80. let prejšnjega stoletja, ko je tam ustanovil tudi podružnico HDZ.

Pred kratkim je v Innsbrücku odprl podjetje za svetovanje. V Avstriji živi njegov brat Miroslav. Bivši premier je imel tudi tesne stike z avstrijskimi politiki.

Še en razlog, da Sanader v Avstriji ostane dlje časa, bi lahko bila morebitna odločitev tamkajšnjih preiskovalcev za pregon bivšega hrvaškega premiera, in sicer zaradi njegove domnevne vloge v sumljivih posojilih Hypo Alpe Adria banke na Hrvaškem.