markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Slovenija

"Samo za nakup slušalk je šlo 11 milijonov evrov," premier brani Stojmenovo Duh v aferi prenosniki

Deli na:
"Samo za nakup slušalk je šlo 11 milijonov evrov," premier brani Stojmenovo Duh v aferi prenosniki

Ministrica za digitalni razvoj Emilija Stojmenova Duh - Foto: Bobo

Slovenija je na področju digitalizacije ena bolj cenjenih članic EU, je v odgovoru na poslansko vprašanje v DZ danes zatrdil premier Robert Golob. Interpelacije ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh se veseli, saj je prepričan, da bo ta ponovno uspešno predstavila dosežke njenega ministrstva.

V DZ se je z današnjimi poslanskimi vprašanji predsedniku vlade začela zadnja redna seja pred parlamentarnimi počitnicami. Tomaža Lisca iz SDS je med drugim zanimalo, ali ministrica še naprej uživa njegovo zaupanje.

Poslanca je prav tako zanimal komentar premierja na nedavno objavljeno poročilo računskega sodišča glede nakupa 13.000 prenosnih računalnikov ter kritike kampanje Premisli, nato stisni. Po prepričanju SDS je alarmantno tudi pretekli teden objavljeno poročilo o stanju digitalnega desetletja v Sloveniji. "Na enem področju dvig, vsepovsod drugod pa padec," je dejal Lisec in med drugim izpostavil padec na področju števila IKT-strokovnjakov.

"Na področju digitalizacije je Slovenija ena bolj cenjenih članic EU in tudi držav članic Združenih narodov," je v odgovoru na poslansko vprašanje zatrdil Golob.

Slovenija se po besedah premierja na področju digitalizacije lahko pohvali z dvema projektoma. Prvi je najsodobnejši podatkovni center s superračunalnikom, ki trenutno nastaja v Mariboru. "Ministrica Stojmenova Duh je tista, ki je k temu obilno pripomogla," je poudaril Golob.

Slovenija po premierjevih besedah prav tako vodilna v marsikaterem projektu na področju umetne inteligence v EU.



Golob si je ob tem zaželel, da bi se v DZ manj ukvarjali z logističnimi vprašanji glede same delitve računalnikov in več s tem, kakšna je vizija in razvoj digitalizacije v Sloveniji. Medtem ko ne bi bilo nič narobe s tem, da bi se računalnike delilo hitreje, je premier prepričan, da bodo na koncu prišli do tistih, ki jih najbolj potrebujejo.

V SDS so v luči mnenja poročila računskega sodišča, da lanski nakup računalnikov ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti, pretekli teden napovedali vložitev nove interpelacije zoper ministrico Stojmenovo Duh. Prvo interpelacijo so vložili januarja, ministrica pa jo je marca uspešno prestala.

"Veselim se interpelacije, ki jo bo ministrica z velikim veseljem tudi opravila tukaj v parlamentu, ker verjamem, da vam bo govorila o viziji in razvoju digitalizacije Sloveniji in jaz si samo želim, da bo to sporočilo, da se imamo s čim pohvaliti, potem tudi prišlo do ljudi," je dejal Golob.

Glede očitkov o nesmotrnosti nakupa prenosnikov je premier spomnil, da je bilo v času prejšnje vlade porabljenih skoraj petkrat več denarja za digitalne bone, ki so šli v roke tudi tistih, ki jih niso potrebovali. Samo za nakup slušalk je šlo 11 milijonov evrov, torej dvakrat več kot za te prenosne računalnike, je poudaril Golob.

Glede poročila računskega sodišča in Javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK) glede nakupa računalnikov, je predsednik vlade dejal, da bo odzive na njih podalo ministrstvo samo.