pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šaleški lobi v Cerarjevi vladi

Deli na:
Šaleški lobi v Cerarjevi vladi

Foto: Bobo

Z izvolitvijo Andreje Katič za ministrico za izobraževanje se bo v vladi Mira Cerarja okrepil tako imenovani šaleški lobi.

Pred izvolitvijo za poslanko je bila direktorica velenjske občinske uprave, torej je bila drugi človek občine, takoj za županom Bojanom Kontičem oziroma še prej Srečkom Mehom, ki jo je leta 1998 prvi imenoval na ta položaj. Znano je, da se v velenjski občini brez Meha, zdaj pa brez Kontiča ne more zgoditi nič pomembnega, Katičeva pa je bila kot direktorica mestne uprave operativka obeh županov. Bila je tudi predsednica sveta javnega zavoda Knjižnica Velenje, članica Javnega zavoda Zdravstveni dom Velenje, predsednica združenja tajnikov slovenskih občin in zadnje leto tudi predsednica nadzornega sveta Elektra Maribor. Na vse te funkcije je bila seveda imenovana kot funkcionarka stranke SD, ki jo je v Velenju vodil Srečko Meh in jo zdaj vodi Bojan Kontič.

Med drugim je bila tudi predsednica skupščine Komunalnega podjetja Velenje, ki ga vodi nekdanji razvpiti direktor TEŠ Uroš Rotnik. Katičeva je to funkcijo opravljala od leta 2010, Rotnik je bil za direktorja prvič imenovan decembra 2012. Čeprav je KPK aprila lani zahtevala finančno preiskavo za Rotnika zaradi več kot treh milijonov evrov gotovine nepojasnjenega izvora, organi upravljanja in nadzora KPV niso videli razloga za njegovo razrešitev. Kot so oktobra lani navedli v pismu KPK, pod katerega so se podpisali Bojan Kontič kot predsednik sveta ustanoviteljev, Andreja Katič kot predsednica skupščine in Franc Sever kot predsednik nadzornega sveta, v Rotnikovem delu niso videli nepravilnosti za njegovo razrešitev iz krivdnih razlogov, v primeru razrešitve iz nekrivdnih razlogov pa bi mu morali izplačati odpravnino. Mesec pozneje, ko so Rotnika priprli ob preiskavah v zadevi šest blok TEŠ, so ga suspendirali, toda takoj ko je bil izpuščen iz zapora, so ga vnovič imenovali za direktorja velenjske komunale.

Kako je velenjska občina povezana z vodstvom Premogovnika, je razvidno ob kandidaturi takratnega direktorja rudnika Milana Medveda za državnega svetnika, saj mu je izvolitev z glasovi svojih elektorjev zagotovil Bojan Kontič; pozneje je bil Kontičev sin kot najbolj primeren izbran za najemnika avtokampa ob jezeru, katerega lastnik je rudnik. Prejšnji župan Srečko Meh je bil »zlizan« z največjim lokalnim tajkunom Tomažem Ročnikom, ki je bil glavni gradbinec v občini. Ko je njegovo gradbeno podjetje Kograd Igem šlo v stečaj, pa je njegove posle prevzelo invalidsko podjetje Premogovnika Velenje HTZ. V občini naj bi obstajala celo posebna izvenproračunska postavka za rudnik. Zato bodo najbrž zanimive ugotovitve revizije poslovanja premogovnika, ki jo je lani naročil prvi človek HSE Blaž Košorok.

Kontič naj bi po naših virih kot (takratni) podpredsednik SD z lobiranjem dosegel imenovanje Velenjčana Gorazda Rednaka za direktorja obveščevalne varnostne službe ministrstva za obrambo. Na kongresu SD ga je v tekmi za podpredsednika sicer premagal Janko Veber, vendar se je po njegovi razrešitvi Kontičev vpliv v SD povečal. In če bo že na čelu OVS izgubil Rednaka, bo na vrhu ministrstva poslej imel Katičevo. Še več, imel bo svojega človeka v Cerarjevi vladi, saj bo Katičeva soodločala tudi o stvareh, ki zadevajo interese Šaleške doline oziroma šaleškega lobija: ne le glede tretje avtocestne osi, ampak tudi glede usode rudnika in termoelektrarne.

Več v tiskani izdaji in v Trafiki za tablične računalnike.