Femme fatale: Snežana Vukmirović Odkrito.si

Slovo lepe slovenske športnice

krogla Svet24.si

Vse velike skrivnosti lepih magičnih krogel

maček, ura, poletni čas, nastavitev ure Svet24.si

Ne pozabite, ponoči premikamo ure!

Blaž Brodnjak Svet24.si

Skrivnostni sestanki pri Marjanu Šarcu

barva las Najstnica.si

Trend pričesk, ki vas bo navdušil

Dragojevič Njena.si

Oliver Dragojević se bori!

indira ekic Njena.si

Toliko se je Indira 'zredila' po koncu šova

Slovenija

Saj ni res, pa je! Varuhinja pravic gledalcev na RTV okrcala razvpito novinarko Eugenijo Carl

Deli na:
Saj ni res, pa je! Varuhinja pravic gledalcev na RTV okrcala razvpito novinarko Eugenijo Carl

Foto: sta - Eugenija Carl

Varuhinja pravic gledalcev na RTV Ilinka Todorovski je angažirani novinarki TV Slovenija Eugeniji Carl v zvezi s poročanjem o dogajanju na Univerzi na Primorskem pojasnila, kje so meje profesionalnega novinarstva.

Ponos TV Slovenija, novinarka informativnega programa Eugenija Carl, jih včasih dobi po nosu celo iz lastne medijske hiše. A očitno mora iti za to čez vsako mejo, na kar so nas opozorili poznavalci. Tako je maja lani Carlova v Dnevniku poročala o odzivih na nepravnomočno obsodbo rektorja Univerze na Primorskem Dragana Marušiča za mobing in spolno nadlegovanje.

V zvezi s tem je pred vhodom v sejno sobo na univerzi ustavila dekanjo Fakultete za humanistične študije dr. Ireno Lazar, ki pa izjave ni želela dati. Novinarka je nato v prispevku dejala, da odklonitev izjave pomeni podporo mobingu in spolnemu nadlegovanju.

Varuhinja pravic gledalcev na RTV Slovenija Ilinka Todorovski je v svojem poročilu ugotovila, da Carlova ni ravnala prav, ko je kot sestavni del podajanja dejstev objavila lastni sklep, izražen v trdilnem stavku, češ da zaradi odklonitve izjave za TVS dekanja avtomatično podpira mobing in spolno nadlegovanje.

Ilinka Todorovski je zapisala: »Čeprav novinarki ne gre oporekati pravice do logičnega sklepanja, in tudi ne do vztrajnosti, angažiranosti in kritičnosti, ki zaznamujejo njen slog, je potrebno opozoriti, da se morajo novinarji javne RTV pri izvajanju sklepov (denimo o tem, kaj je bilo ali bi bilo lahko povedano z molkom neke konkretne osebe) zavedati teže izrečenega, in posebej velike odgovornosti, ki jo imajo, saj imajo tudi veliko družbeno moč. Prav tako je pomembno zavedanje, da je na TV poleg izrečenega pomembno tudi, kako se kaj izreče in prikaže.«