zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Saj ni res - pa je: Skupina NLB lani prvič po šestih letih z dobičkom

Deli na:
Saj ni res - pa je: Skupina NLB lani prvič po šestih letih z dobičkom

Foto: Bobo

Skupina NLB je lani poslovala pozitivno in bolje od načrtov, nadzorni svet pa je včeraj ocenil, da gre za prelomen preobrat, saj je skupina po šestih letih izgub leto prvič zaključila z dobičkom. Banka je stabilizirala poslovanje in četrtletno povečevala dobiček iz poslovanja, kar po mnenju nadzornikov potrjuje uspešnost preobrazbe.

Nadzorni svet NLB je na včerajšnji seji osrednjo pozornost namenil nerevidiranim poslovnim rezultatom za lansko leto, ki jih bo banka skladno s finančnim koledarjem objavila konec prihodnjega tedna, so sporočili iz NLB. Uprava banke jih bo javnosti podrobneje predstavila tudi na novinarski konferenci.

Člani nadzornega sveta so poudarili, da je na podlagi nerevidiranih podatkov vodstvo NLB za lani izpolnilo vse s strani nadzornega sveta postavljene cilje in jih tudi preseglo. "Banka izpolnjuje zaveze, ki jih je ob dokapitalizaciji Slovenija dala Evropski komisiji. To so edina merila, ki jih nadzorni svet upošteva pri presojanju uspešnosti uprave in poslovanja banke," so še dodali v NLB.

Prvi mož banke Janko Medja je januarja sicer ocenil, da je NLB lani poslovala bolje od načrtov, dobiček po davkih skupine NLB po naj bi bil po takrat še preliminarnih ocenah bistveno boljši od načrtovanih 16 milijonov evrov.

Novembra objavljeni rezultati pa kažejo, da je NLB v devetih mesecih lanskega leta ustvarila 50,3 milijona evrov dobička po davkih, potem ko je v enakem obdobju leta 2013 poročala o 224,1 milijona evrov izgube. Čisti dobiček skupine NLB se je v devetmesečju ustavil pri 47,9 milijona evrov, potem ko je v enakem obdobju predlanskega leta izguba znašala 293,5 milijona evrov.

Nadzorniki so se sicer seznanili tudi z rednimi poročili interne revizije ter centra za skladnost poslovanja in krepitev integritete, vključno z izvajanjem priporočil Banke Slovenije in Evropske centralne banke. Nadzorni svet se je seznanil tudi z napredkom pri nekaterih poslih banke ter podal soglasja k tistim, za katere je to potrebno, in se, kot običajno, seznanil s poročili komisij nadzornega sveta. Podal je tudi soglasje k več odpisom terjatev banke v skladu s statutom NLB.