sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sabotaža Teša: nekdo je prerezal kable in ustavil šesti blok

Deli na:
Sabotaža Teša: nekdo je prerezal kable in ustavil šesti blok

Foto: Bobo

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš) je v nedeljo zvečer ob 21.42 izpadel zaradi prekinitve delovanja črpalke kondenzata, ker je sistem zaznal kot napako, zato se je blok 6 samodejno zaustavil. Ugotovili so, da so bili prerezani električni vodniki meritev za temperaturo in vibracije, so danes sporočili iz Teša.

V Tešu so izvedli začasno sanacijo električnih vodnikov meritev vibracij in temperature na predčrpalki kondenzatne črpalke. Za ponovni zagon šestega bloka so zagnali blok 4, za potrebe pokrivanja toplotnih potreb v Šaleški dolini pa trenutno obratuje ena plinska enota.

Kraj kaznivega dejanja so zavarovali policija in kriminalisti za potrebe forenzične preiskave.

Iz celjske policijske uprave so sporočili, da so kriminalisti že v nedeljo zvečer začeli z ogledom kraja poškodovanja tehnološke opreme, danes pa nadaljujejo z ostalimi preiskovalnimi dejanji. Preiskava poteka v smeri suma storitve kaznivega dejanja poškodovanje tuje stvari, so še navedli.

V družbi ne vedo, ali je šlo za sabotažo. Tudi predsednik podjetniškega sindikata Teša Danijel Tajnik za STA ni mogel potrditi, ali se je Teš 6 ustavil zaradi sabotaže ali je temu botrovalo kaj drugega.

Sindikat Teša je prejšnji teden oblikoval stavkovni odbor, saj bodo najkasneje do konca naslednjega tega odločali o morebitni stavki. Do takrat imajo namreč delavci Teša časa za podpis novih pogodb, v katerih jim je ponujena tudi za več kot polovico nižja plača.

Teš je v prvi polovici tega meseca namreč 172 zaposlenim ponudil v podpis pogodbe za primerna delovna mesta, ki jih je doslej podpisalo 91 delavcev. Plače v ponujenih pogodbah so skladne z veljavnimi predpisi v Tešu in upoštevajo tako kolektivno pogodbo dejavnosti elektrogospodarstva kot tudi podjetniško kolektivno pogodbo.