Revija Reporter
Slovenija

Šabeder: Potrjen še drugi primer okužbe z novim koronavirusom; oseba je bila v stiku s prvim okuženim

STA, E.M.M.

5. mar. 2020 11:49 Osveženo: 15:25 / 06. 3. 2020

Deli na:

Minister za zdravje Aleš Šabeder.

Primož Lavre

Drugi okuženi, pri katerem je potrjen novi koronavirus, ni družinski član prvookuženega. Po ugotovitvi suma je bil na infekcijsko kliniko prepeljan z reševalnim vozilom, kjer so ga tudi testirali in potrdili okužbo. Ker je bil prvookuženi v stiku z več osebami, je bilo odvzetih že nekaj novih brisov, rezultate še čakajo. Prookuženi je 29. februarja iz Maroka že bolan potoval na beneško letališče, isti dan, zvečer, pa je bil na ljubljanski urgenci.

Prvookuženi je trenutno hospitaliziran, po prihodu v Slovenijo ni hodil v službo.

Prvookuženi je 29. februarja iz Maroka priletel na letališče Marco Polo v Benetkah ob 16:25 in že takrat kazal določene bolezenske znake. Zato pozivajo vse, ki so bili tega dne na letu AT 938, naj spremljajo morebitne bolezenske znake. Iz Benetk je v Slovenijo prispel s kombijem Goopti. V vmesnem času je bil zaradi poškodbe na urgenci UKCLJ in sicer 29. februarja, zvečer. Vse, ki so se 29. februarja  med 20:00 in 21:30 nahajali na urgenci, pozivajo, naj pokličejo na 031 619 188.

Prvookuženi je 29. februarja iz Maroka priletel na letališče Marco Polo v Benetkah ob 16:25 in že takrat kazal določene bolezenske znake. Okuženi je v Benetke priletel z letom maroške letalske družbe Royal Air Maroc iz Casablance s številko AT 938 (IN NE ATR 938!) Zato pozivajo vse, ki so bili tega dne na letu AT 938, naj spremljajo morebitne bolezenske znake.

Prvookuženi je iz Benetk  v Slovenijo prispel s kombijem GoOpti. V vmesnem času je bil zaradi poškodbe na urgenci UKCLJ in sicer 29. februarja, zvečer, od koder so ga poslali v domačo oskrbo. Vse, ki so se 29. februarja  med 20:00 in 21:30 nahajali na urgenci, pozivajo naj pokličejo na 031 619 188.

Prvookuženi pacient je bil včeraj zaradi slabega počutja pregledan v enoti ZD Vič-Rudnik. Skladno s protokolom je bil napoten naprej. Zdravnica naj ne bi opravlja postopkov pri katerih bi lahko prišlo do prenosa okužbe. V ZD Vič-Rudnik so že opravili vse postopke, da bi preprečili nadaljnjo širitev okužbe.

Kot je izpostavila državna sekretarka Simona Repar Bornšek, je moški mimo vseh pozivov in navodil v zdravstveni dom prišel nenapovedan. Zdravnica, ki ga je tam pregledala, nato pa z reševalnim vozilom napotila na infekcijsko kliniko ljubljanskega kliničnega centra, je danes ostala doma.

Soproga prvookuženega, ki dela v eni od ljubljanskih osnovnih šol, je v samoizolaciji, sicer pa je zdrava in ne kaže bolezenskih znakov.

V družbi GoOpti, s katero je prvookuženi potoval iz Benetk v Ljubljano, so za STA pojasnili, da so že v stiku s pristojnimi. Skupaj z okuženim se je peljalo še nekaj drugih, voznik pa je že v postopku testiranja in izolacije, so dodali.

V družbi GoOpti napotkov pristojnih glede nadaljnjih korakov še nimajo, zato direktor podjetja GoOpti Marko Guček podrobnosti ni mogel komentirati. Povedal je le, da je bila v kombiju poleg okuženega manjša skupina potnikov, koliko natančno, ne ve, ter voznik, ki se sicer počuti dobro in nima znakov okužbe oz. bolezni covid-19.

Vsi, ki so bili v tem vozilu, tudi voznik, se bodo pogovorili z epidemiologom in po potrebi dobili navodila, pa je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejala direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat.

novo , sta