900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SAB zaradi pogoja PCT vložila zahtevo za sejo odbora

Deli na:
SAB  zaradi pogoja PCT vložila zahtevo za sejo odbora

Predsednica SAB Alenka Bratušek.. - Foto: Bobo

V stranki SAB so danes vložili zahtevo za sklic seje odbora DZ za zdravstvo. Tako so se odločili zaradi obveznega pogoja PCT za uporabnike zdravstvenih storitev, javnega potniškega prometa in bencinskih črpalk. V LMŠ pa vlado pozivajo, naj ljudem omogoči dostop do zdravnika brez pogoja PCT, če ne drugače z brezplačnim testiranjem.

"To so tri osnove, brez katerih ne moreš živeti," je zahtevo za sklic nujne seje odbora pojasnil generalni sekretar SAB Jernej Pavlič. Po njegovem mnenju je vlada kontradiktorna, saj da se nekateri na testiranje na novi koronavirus vozijo z javnim prevozom ali pa z avtom, pri čemer bi se lahko zgodilo, da bi pred testiranjem morali natočiti gorivo.

Pavlič je pojasnil, da v stranki SAB zagovarjajo javno zdravstvo, ne glede na to, kakšen socialni položaj, vire ali mišljenje o cepivu proti covidu-19 ima posameznik. "Dostop do zdravnika mora biti omogočen brez pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT)," je povedal Pavlič. Omenil je tudi možnost, da bi teste za vstop v zdravstvene domove in druge zdravstvene ustanove plačevala država.

Na vprašanje, pri katerih strankah bodo iskali podporo za svoj predlog, je Pavlič odgovoril, da pri vseh.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović pa je vlado pozval, naj nemudoma spremeni trenutno veljavni odlok in vsem šolajočim se otrokom in mladostnikom omogoči nemoten dostop do zdravstvenih storitev. Vlado je prav tako vnovič pozval, naj se priprave predpisov za preprečevanje širjenja virusa loti premišljeno.

Golubović je spomnil, da so zavarovancem pregledi na primarni ravni v okviru osnovnega zdravstvenega zavarovanja zagotovljeni že od rojstva in so ključni za zgodnje odkrivanje bolezni ali razvojnih nepravilnosti. "Kljub zavedanju, da so ti programi za ljudi pomembni, je bila preventiva v času epidemije zanemarjena," je navedel. Opozoril je tudi na pomen sistematskih pregledov za otroke in mladostnike, ki da so zaradi možnih nakopičenih težav med epidemijo covida-19 še pomembnejši.

"Nova in zopet nepremišljena vladna ureditev prinaša vrsto anomalij. Popolnoma nesmiselno je, da lahko starši ob obisku zdravnika otroka do dopolnjenega 15. leta spremljajo brez izpolnjenega PCT pogoja, na drugi strani pa mora otrok, starejši od 12 let, ta pogoj izpolnjevati," je sporočil Golubović. Pri je spomnil, da se negativni rezultat samotestiranja, ki ga otroci in mladostniki opravljajo za obisk pouka, ne šteje za izpolnjevanje pogoja PCT. Takšna ureditev po mnenju LMŠ lahko privede do odlašanja obiska zdravnika.

V LMŠ vlado pozivajo, naj namesto izjem pripravi ukrepe, ki ne bodo oteževali obiska zdravnika, do katerega mora biti dostop po njihovem prepričanju omogočen vsem. "Če ne drugače, naj se necepljenim in tistim, ki virusa še niso preboleli, pred vstopom v zdravstveno ustanovo zagotovi brezplačno hitro testiranje," je dodal.

Vlado pozivajo tudi k ponovni uvedbi brezplačnega testiranja za vse. Plačljivi hitri testi po njihovi oceni številne prebivalce, zlasti socialno šibkejše, odvračajo od testiranja, kar bi lahko povzročilo nenadzorovano širjenje koronavirusa med ljudmi.

Poslanec SD Soniboj Knežak pa je vlado pozval, da se humanitarnim organizacijam, ki nudijo socialno, družabniško ali učno pomoč najbolj ranljivim otrokom, starostnikom ter družinam zagotovi proračunska sredstva za kritje dodatnih stroškov, nastalih pri izvajanju testiranja za zaposlene, prostovoljce in njihove uporabnike.

V dopisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so namreč navedene izjeme, ki jim bo ministrstvo krilo stroške zaradi izvajanja testiranja. Med izjemami pa ni humanitarnih organizacij. "Prav tako bodo morali stroške testiranja kriti tudi njihovi uporabniki, ki so že tako socialno ogroženi in si plačila testov ne morejo privoščiti", je Knežak zapisal v pobudi.

Poslanka SD Meira Hot pa je vlado pozvala, da se med izjeme od pogoja PCT dodajo tudi uporabniki humanitarnih storitev, ki vstopajo npr. v humanitarna skladišča, zavetišča za brezdomce, krizne centre in ostale humanitarne ustanove.

Hotova je v pobudi zapisala, da "glede na to, da pogoj PCT ni potreben za vstop v živilske trgovine, menim, da bi med izjeme vsekakor morali dodati tudi uporabnike, ki po osnovna živila prihajajo v humanitarna skladišča in tiste posameznike, ki zaradi različnih stisk in težkih življenjskih situacij pomoč poiščejo v zavetiščih za brezdomce, kriznih centrih in ostalih humanitarnih ustanovah".