strela, udar strele Svet24.si

Strela udarila v 22-letnega koroškega lovca

Robert Crimo Svet24.si

Pokončal tudi mlada starša, ki sta ščitila ...

nova24tv, sds, janez-janša, boris-tomašič Necenzurirano

Madžari prodali Nova24TV. Razkrivamo, kdo je ...

ivo hvalica-pl Reporter.si

Hvalica: Janez Janša bo vnovič nekoga žrtvoval ...

riera Ekipa24.si

Riera je v šoku! Špancem razkril, kaj se je ...

marijana-batinić Njena.si

Ljubezen na vasi: Voditeljica Marijana Batinić se...

olimpija dragons 3 Ekipa24.si

Drama na predstavitvi Riere! Dragonsi so ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Brez dela kar nekaj študentov z ukinitvijo pogoja PCT

Deli na:
Brez dela kar nekaj študentov z ukinitvijo pogoja PCT

Za tovrstno delo so študenti sicer prejemali okrog sedem evrov bruto na uro - Foto: Primož Lavre

Po sprostitvi omejitvenih ukrepov, s katerim od danes v večini dejavnosti ni več treba izpolnjevati pogoja PCT, bo brez študentskega dela ostalo kar nekaj študentov, ki so večinoma preverjali izpolnjevanje pogoja PCT. Za tovrstno delo so študenti sicer prejemali okrog sedem evrov bruto na uro, so navedli v študentskih servisih.

V e-Študentskem servisu so imeli od septembra lani do 18. februarja za tovrstno delo prostih 1123 del, kar je deset odstotkov vseh. V servisu niso zaznali večjega povpraševanja študentov po tem delu kot po vseh ostalih. Za preverjanje pogoja preboleli, cepljeni testirani (PCT) so sicer študente najbolj potrebovali v trgovinah in trgovskih centrih, bankah, poštah, bencinskih servisih, železniških postajah, knjižnicah, univerzah in zavarovalnice. Za preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT so sicer študentje prejemali 7,30 evra na uro bruto, kar je 6,17 evra neto, so pojasnili za STA.

Ponudba dela, v okviru katerega so preverjalo izpolnjevanje pogoja PCT, pa je bila zelo velika na študentskem servisu Študentski.si. Po besedah Nataše Lorbek iz servisa je na začetku novembra ta vrsta dela zasedala polovico vseh objavljenih prostih del. Največ kandidatov so potrebovali v trgovskih centrih, sledile so pošte, banke, bolnišnice in restavracije. Povprečna urna postavka je bila sedem evrov na uro bruto.

Tudi na Študentskem servisu Maribor so objavili kar nekaj tovrstnih ponudb. Melanie Buhin je ob tem dejala, da so se njihovi člani večinoma odločali za tiste ponudbe, ki so imele višje urne postavke. Kot je navedla, je največ del ponujalo plačilo med 6,51 in 7,50 evra na uro. Največ oseb so potrebovali pred poštnimi poslovalnicami in bencinskimi servisi. "Mislim pa, da bo z ukinitvijo PCT-pogojev kar nekaj študentov oz. študentk ostalo brez dela," je izpostavila.