Revija Reporter
Slovenija

Ruski pianist, ki je nehote sprožil preplah na Obrežju: Policisti so mi roke pridržali za hrbet in me vrgli na tla z obrazom navzdol

M. M.

27. dec. 2019 17:59 Osveženo: 0:24 / 28. 12. 2019

Deli na:

Sporna naprava, ki je prelisičila policijski rentgen.

Facebook/Andrej Gugnin

Nekaj ur po incidentu na slovensko-hrvaški meji na Obrežju, kjer je policija sprožila bombni alarm zaradi sumljive naprave v kovčku, se je oglasil ruski pianist Andrej Gugnin, čigar kovček je bil kriv za preplah.

Policija je pred pregledom prtljage z rentgenom v pianistovem kovčku odkrila bombi podobno napravo. Šlo je sicer le za elektronsko napravo za obračanje strani z notami, ki pa je bila na rentgenskem posnetku podobna bombi z detonatorjem, je pojasnil Gugnin.



"Iskreno povedano, tudi jaz bi sklepal enako in tako razumem njihov položaj," je deloma razumevajoč Rus, ki pa je vseeno doživel šok, ko se ga je policija lotila kot terorista. "Policisti so mi roke pridržali za hrbet in me vrgli na tla z obrazom navzdol," je zapisal.

Policisti so zasliševali njegovo dekle, ki ni vedelo, kaj se dogaja z Gugninom. Poklicala je rusko veleposlaništvo v Ljubljani, kjer pa so ji dejali, da ji brez pojasnil policije ne morejo pomagati.

Šele strokovnjak, ki je prišel iz Ljubljane, je odkril, da naprava v kovčku ni bomba. Po tistem so policisti postali zelo prijazni, prinesli so mi tudi kavo, je napisal Rus.

Gugnin kolege glasbenike opozarja, naj te pedale nosijo samo v torbah, kjer jih lahko pokažejo policiji in pojasnijo, za kaj gre. Na Facebooku objavil tudi fotografijo naprave – da bo policija v prihodnje morda vedela, kdaj ni treba zagnati alarma in zapirati mejo.

Med pregledom prtljage potnikov avtobusa, ki je na Obrežje pripeljal ob 8.30, so namreč policisti z rentgenom v enem od potovalnih kovčkov zaznali elektronsko napravo z napajanjem. Ta je po svojih značilnostih in obliki vzbudila sum, da gre za eksplozivno napravo z mehanizmom za vžig. Policija je zaprla mejni prehod in na pomoč poklicala bombne tehnike.