dakota johnson Dobra karma

Ganljivo priznanje slavne igralke: na terapijah ...

Rado Mulej Svet24.si

FOTO: Radu Muleju ohromela polovica obraza

igor zorcic dz2 Reporter.si

Butalci odstavljajo šefa parlamenta: tako ...

bruslej, policijska ura Svet24.si

Absurd: V petek bo zanje veljala policijska ura ...

20210319-01052591 Necenzurirano

Država ene cepi, druge pa dela za "korona bedake"

ščurki vlaga Odkrito.si

Mafijci napadli restavracijo - s ščurki

nika_veger_peter_poles Njena.si

Tako na dopustu uživa Peter Poles

Slovenija

RTV se distancira! Eugenija Carl s posmehljivim zapisom o ugrabljenem Mirku Moravcu izkazala nespoštovanje do soljudi

Deli na:
RTV se distancira! Eugenija Carl s posmehljivim zapisom o ugrabljenem Mirku Moravcu izkazala nespoštovanje do soljudi

Eugenija Carl - Foto: sta

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc ugotavlja, da je novinarka Eugenija Carl s posmehljivim zapisom o ugrabljenem Mirku Moravcu izkazala nespoštovanje do soljudi.

Mnogi uporabniki facebooka so bili zgroženi nad zapisi novinarke TV Slovenija Eugenije Carl v zvezi z ugrabitvijo 79-letnega Belokranjca Mirka Moravca. Kot je znano, je policija potrdila, da so ga ugrabili štirje ilegalni migranti, mu zagrozili z nožem, ga zvezali in strpali v prtljažnik njegovega avtomobila. Po večurni vožnji so ga izmučenega izpustili pred mejo z Italijo. Preiskovalni sodnik je na predlog tožilstva za dva 18-letna Alžirca in 25-letnega Maročana odredil pripor, četrti storilec je še na begu. Očitajo jim kazniva dejanja ugrabitve, ropa in odvzema motornega vozila.

Kljub pretresljivi preizkušnji za Moravca in njegovo družino pa se je novinarka Carlova na facebooku dobesedno norčevala iz njih. Zapisala je, da »ni logike, da bi trije mulci ugrabili enega XY belokranjskega noniča«. Dodala je, da bi bila »za tako starega človeka takšna izkušnja izredno travmatična in zagotovo ne bi nekaj ur po dogodku naokoli dajal intervjuje«. Navedla je celo, da je bila njegova hčerka povsem hladna in neprizadeta. Meni, da »se je nekdo scenarija lotil povsem osnovnošolsko«. Torej vse v smislu, da gre za zlagano zrežirano zgodbo pred evropskimi volitvami.

Na generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca smo naslovili več vprašanj: ali bo sankcioniral Carlovo, saj je s svojim ravnanjem na najbolj zavržen način škodila verodostojnosti in ugledu RTV Slovenija. Dobesedno se je norčevala iz žrtve zločina in njegove družine. Ali se bo vsaj javno distanciral od takšnega početja novinarke javne televizije …

Igor Kadunc: Osebno in kot generalni direktor RTV menim, da zapis novinarke Eugenije Carl na facebooku 9. maja ni bil primeren. Neprimeren je tudi način izražanja. To, da je ugrabljeni omenjen kot 'XY belokranjski nonič', je nespoštovanje do soljudi.

Kot poudarja Kadunc, osebna mnenja sodelavcev RTV Slovenija, ki jih ti objavljajo na družbenih omrežjih, ne izražajo stališč RTV Slovenija. Gre za zasebni profil novinarke in njeno osebno mnenje. Ker pa gre za prepoznavno javno osebnost, se zavedajo, da lahko njene osebne zapise javnost povezuje s to medijsko hišo. »Kot javni zavod se od tega zapisa odločno distanciramo.« Vodstvo RTV od vseh sodelavcev pričakuje, da ohranjajo dostojanstvo tudi v zasebnem komuniciranju na družbenih omrežjih in v drugih medijih, ki dosežejo širšo javnost. Bistvo verodostojnosti je osebna integriteta, in če gledalec verjame osebi pred kamero, potem zaupa tudi njenim mnenjem v zasebnem življenju.

»Osebno in kot generalni direktor RTV menim, da zapis novinarke Eugenije Carl na facebooku 9. maja ni bil primeren. Neprimeren je tudi način izražanja. To, da je ugrabljeni omenjen kot 'XY belokranjski nonič', je nespoštovanje do soljudi.« Od svojih zaposlenih pričakuje, da se bodo lahko takšnemu komuniciranju po družbenih omrežjih uprli in ohranili dostojanstveno osebno in novinarsko držo.

Sicer pa je vodstvo zavoda že marca lani svoje zaposlene opozorilo na Poklicna merila in načela novinarske etike, ki zapovedujejo, da novinarji, uredniki in drugi ustvarjalci programov s svojimi dejavnostmi v prostem času ne smejo ogrožati ugleda in dobrega imena posameznikov ali celotnega javnega zavoda. Ne smejo ogrožati zaupanja poslušalcev in gledalcev v vsebino programov RTV Slovenija. Lahko dodamo, da žal za zdaj ni videti, da bo Carlova tudi sankcionirana za svoje podlo ravnanje.

Loading...